De ce nu au mai apărut noi variante ale coronavirusului? Specialiștii din Franța explică fenomenul
Variantele coronavirusului SARS-CoV-2 au apărut în urma unui proces de mutație naturală, comun tuturor virusurilor. Cu toate acestea, în ultimul timp, varianta Delta este predominantă, depistată inițial în India în urmă cu câteva luni.
Potrivit Institutului de Sănătate Publică din Franța, variantele Gamma și Alpha nu au mai fost detectate în Hexagon din 14 septembrie 2021, iar Beta de la jumătatea lunii august.
Varianta Delta persistă în Franța și este prezentă în 99,9% din cazurile nou apărute. Pe de altă parte, nu a mai fost constatată nicio nouă variantă la scară largă.
Deși absența unei noi variante a SARS-CoV-2 ar putea fi o surpriză, există explicații pentru această absență a mutațiilor, potrivit cercetătorilor. Prima dintre acestea este vaccinarea.
„Pentru a suferi mutații, un virus trebuie să circule mult. În Franța, deoarece populația este vaccinată, virusul circulă mai puțin”, explică Nathan Peiffer-Smadja, specialist în boli infecțioase la Spitalul Bichat din Paris. Tot datorită vaccinării, există mai puține forme severe, ceea ce menține virusul la un nivel scăzut și îi face dificilă o nouă mutație.
„Ar fi nevoie de o variantă și mai transmisibilă pentru a înlătura Delta, ceea ce nu este cazul în prezent”, spune Nathan Peiffer-Smadja.
Această observație este împărtășită și de Yannick Simonin, un virusolog specializat în virusuri emergente.
„Varianta Delta este atât de contagioasă, încât zdrobește concurența. Nu există nicio altă variantă care să fi reușit să o înlocuiască”, explică cercetătorul, lector la Universitatea din Montpellier.