De ce nu o să dispară niciodată franzela de 300 de grame de pe rafturi, în România
Românii sunt mari consumatori de pâine, de altfel ocupă și primul loc în UE, mai ales de franzelă de 300 de grame, care se află în topul preferințelor. Nu există fabrică de pâine care să nu producă franzelă și chiar dacă ar vrea să renunțe, nu prea are cum.
Explicația vine din partea ministrului Agriculturii Florin Barbu, care le-a răspuns tuturor celor care s-au plâns în aceste zile că franzela de 300 de grame a dispărut de pe rafturi de la 1 august, după plafonarea adaosului comercial.
“Nu are cum să dispară pâinea de 300 de grame, pentru că reprezintă 60% din pâinea produsă în România și este cea mai consumată de către români. Mai mult de atât, procesul tehnologic pentru ca o fabrică de procesare să nu mai producă pâine de 300 de grame poate să coste între 3 și 5 milioane euro, ceea ce nu-l avantajează pe producător. Nu va dispărera franzela în România, pot să asigur că nu va fi penurie”, a declarat ministrul Florin Barbu.
În 2022, consumul mediu de pâine și produse de panificație a fost de 87 kg/persoană, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), față de 88,6 kg/persoană în 2021 și 91,9 kg/persoană în 2020.
Citeste si Reorganizare la Agricultură. Cine dispare din schemă