De ce nu pot fi produse vaccinuri în România? Adevărul despre Institutul Cantacuzino
De ce nu pot fi produse vacinuri în România reprezintă o temă-întrebare care se află pe buzele tuturor românilor, încă de la începutul pandemiei și până în prezent. Culmea: toți vecinii noștri produc vaccinuri noi, iar noi luăm – de exemplu – de la bulgari vaccinul antitetanic. Totul în condițiile în care noi avem reputatul Institut Cantacuzino. Ce se întâmplă?
Acum zece ani Institutul Cantacuzino din România era, încă, unul dintre cele 11 institute din lume care produceau vaccinuri antigripale. Istoria Institutului este impresionată și toți românii – de la vlădică la opincă – îi știu capacitățile. Atunci, despre ce este vorba? Institutul Cantacuzino a devenit o „victimă”, așa cum au devenit multe alte „lucruri” după Revoluția din 1989. Strict focalizat pe institut, cauzele decăderii sunt reprezentate de decizii politice radictorii și subfinanțarea din perioada post-decembristă.
De ce nu pot fi produse vaccinuri în România?
„Institutul Cantacuzino trebuie să treacă într-o altă etapă, aceea de a produce vaccinuri, iar obiectivul principal este în acest moment serul gripal” , afirma ministrul Apărării, Vasile Dîncu, finele luniii ianuarie anul acesta, în cadrul unei ședințe de autoevaluare a activității Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, pe anul 2021.
După această ședință, ministrul a punctat că instituția nu dispune de infrastructură adecvată! Concluzia? De aceea nu pot fi produse vaccinuri de către români. Români în a căror memorie a rămas acest producător autohton de vaccinuri – Institutul Cantacuzino. Și în care au încredere. Mai bine zis, se tot vorbește despre neîncrederea românilor în vaccinuri, dar dacă acestea ar fi produse la noi, la Institut, alta ar fi starea lucrurilor!
De ce nu pot fi produse vaccinuri în România? Adevărul despre Institutul Cantacuzino
Institutul Cantacuzino a fost repus pe picioare datorită Ministerului Apărării Naționale, locația fiind cuprinsă în planul de urbanistic general al Primăriei Capitalei.
Jurnalistul de investigații Adina Anghelescu este cea care nu demult a dezvăluit la un post de televiziune, motivele reale pentru care România nu poate să producă vaccinuri. De vină ar fi locația sediului central din centrul Bucureștiului, având în vedere clădirea extrem de veche cu risc seismic. Adică la ce a făcut „aluzie” și ministrul Dîncu.
„E vorba de un proiect privind construirea unei hale multifuncționale pentru producerea de seruri și vaccinuri experimentale, care nu poate fi realizată la sediul central, unde știe toată lumea că se află institutul, în mijlocul Bucureștiului.
Acolo sunt clădiri cu risc seismic foarte vechi și atunci această hală ar va fi realizată pe strada Sisești, la stațiunea Băneasa, acolo unde sunt și laboratoarele”, spune Adina Anghelescu. Conform aceleiași surse, pentru acest lucru trebuie aviz de conformitate, „pentru că locația în sine este cazarmă”.
De ce nu pot fi produse vaccinuri în România?
„În cazul în care avem această situație cu conflict la graniță în care doamne ferește, se poate întâmpla să intri ipotetic, da, într-un război, mâine-poimâine plaga împușcată sau plaga înțepată întotdeauna au risc de tetanogen.
Noi în loc să avem această producție la noi, suntem nevoiți să stăm să ne uităm la alții, să avem achiziții, documentație și așa mai departe”, mai este de părere Adina Anghelescu.
Realitatea este și alta și e tristă. Potrivit mai multor surse, analize, ori chiar părerilor „gurii satului”, oficialii români au preferat să pună pe butuci Institutul și să cumpere vaccinuri și seruri din import…
De ce nu pot fi produse vaccinuri în România? Realitatea tristă
Deutsche Welle nota într-o analiză din 2021, că în absența unui lider provenit din lumea virusologilor, microbiologilor, imunologilor, care să aibă energia și voința de a menține în viață moștenirea lui Ion Cantacuzino, totul pare să se fi prăbușit acolo: „Ca și cum România nu ar mai fi interesată să aibă cu adevărat linii funcționale de producere a vaccinurilor”.
Deutsche Welle continua apoteotic – și mai bine decât atât nici noi nu am fi putut să o spunem: „Ca și cum Institutul nu are cu adevărat și valoare strategică: nepăsarea de dinaintea epidemiei de coronavirus continuă, acesta este secretul scandalos al scoaterii din joc a Institutului”.