De ce nu se decretează doliu național după tragedia de la Piatra Neamț?
Tragedia de la sfârșitul săptămânii trecute în urma căreia și-au pierdut viața zece persoane internate la Spitalul Județean din Piatra Neamț, iar alte șase se zbat între viață și moarte a îndurerat o țară întreagă și nu numai.
Avem lege, dar… degeaba: morții cu morții, viii cu viii
Mai mult, drama de la Piatra Neamț a fost amplificată de intervenția incredibilă de a-și salva colegii a medicului Cătălin Denciu dar care s-a ales cu arsuri pe tot corpul fiind acum internat într-un spital din Belgia.
Cu toate că au trecut cinci zile de la tragedia de la Piatra Neamț, Guvernul României n-a catadicsit să declare măcar o singură zi de doliu național în memoria celor care și-au pierdut viața în acel spital, deși în țara noastră, condițiile pentru declararea doliul național sunt foarte bine stipulate în Legea nr.75 din 16 iulie 1994.
Prin decretarea de către Guvern a unei zile de doliu sau a mai multor zile, drapelul național se arborează în bernă, adică coborât pe jumătate, la sediul sediul autorităților și instituțiilor publice, al partidelor politice, al sindicatelor, al instituțiilor de învățământ și cultură, la punctele de trecere a frontierei, inclusiv la aeroporturile cu trafic internațional, și pe toate ambarcațiunile care navighează sub pavilion românesc.
De asemenea, prin decretarea doliul național se produc schimbări în programul posturilor de radio și televiziune și al instituțiilor de cultură, precum și în derularea evenimentelor culturale, artistice sau sportive care fuseseră programate pentru zilele respective.
Dar, din păcate, guvernul condus de către Ludovic Orban n-a considerat că trebuie decretat măcar o zi de doliu național în memoria celor dispăruți în spitalul de la Piatra Neamț.
Zilele de doliu național din 1990 și până azi
Din 1990 până azi în România au fost decretate următoarele zile de doliu național:
- · 12 ianuarie 1990: o zi de doliu național în memoria victimelor Revoluției;
- · 14 septembrie 2001: o zi de doliu național după atentatele din SUA din 11 septembrie;
- · 14 martie 2004: o zi de doliu național în memoria victimelor atentatului de la Madrid din 11 martie;
- · 8 aprilie 2005: o zi de doliu național la moartea Papei Ioan Paul al II-lea;
- · 3 august 2007: o zi de doliu național cu ocazia funeraliilor Patriarhului Teoctist;
- · 18 aprilie 2010: o zi de doliu național în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, în care și-au pierdut viața președintele Poloniei, Lech Kaczyński, soția sa și mulți alți oficiali polonezi.
- · 26 iunie 2013: o zi de doliu național după accidentul de autocar în Muntenegru soldat cu moartea a 18 români..
- · 31 octombrie – 2 noiembrie 2015: trei zile de doliu național după incendiul izbucnit în clubul „Colectiv” din București.
- · 24 martie 2016: o zi de doliu național după atentatele teroriste de la Bruxelles din 22 martie..
- · 13 august 2016: o zi de doliu național cu ocazia funeraliilor Reginei Ana.
- · 2 septembrie 2016: o zi de doliu național în memoria victimelor cutremurului din Italia din 24 august.
- · 14 decembrie – 16 decembrie 2017: trei zile de doliu național în memoria Regelui Mihai I al României.