De ce nu se recomandă renegocierea PNRR, în cazul României. Explicația Vicepreședintelui Comisiei Europene
„Nu recomandăm renegocierea PNRR pentru că ar trebui reluată toată procedura de la capăt”. Este răspunsul vicepreședintelui Comisiei Europene la o interpelare a unui europarlamentar PNL.
PSD susține că Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie discutat din nou la Bruxelles dar mai multe voci din Comisia Europeană avertizează că proiectul nu poate fi renegociat fără pierderi pentru țara noastră. Încă de la debutul discuțiilor pentru formarea actualei coaliții de guvernare, formată din PNL-PSD-UDMR, social democrații au susținut că planul prin care România va primi aproape 30 de miliarde de euro ar trebui rediscutat la Bruxelles.
O renegociere se face doar din motive excepționale
Comisia Europeană vine acum cu lămuriri: o renegociere se face doar din motive excepționale și presupune întocmirea unui nou plan.
” La renegociere trebuie parcursă din nou toată procedura de aprobare care a fost parcursă pentru planul original. Și, având în vedere calendarul scurt de implementare, Comisia nu comandă acest lucru”, a explicat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, la întrebarea pusă de europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. Regulamentul aprobat de Comisia Europeană stipulează că PNRR poate fi negociat doar din motive care țin de atingerea obiectivelor prevăzute.
La începutul acestei luni, țara noastră a primit 1,8 miliarde de euro o primă tranșă din granturile prevăzute în acord.