De ce nu-și folosesc polițiștii armamentul în cazuri extreme? Un polițist spune că legea actuală nu-i împiedică
Ofițerul de poliție din cadrul IPJ Bihor, Tavi Perțea, explică într-o intervenție filmată pe canalul său de Youtube că legislația actuală nu trebuie modificată, în baza acesteia reprezentanții legii putând folosi, fără probleme, armamentul din dotare.
„Eu am tras cu pistolul, am încătușat persoane violente și cunosc polițiști care la două luni de zile schimbă spray-ul paralizant. Deci totul depinde de polițiști. Deci pe aceeași legislație, avem polițiști care își fac treaba și folosesc mijloacele din dotare și care nu negociază cu persoanele care încalcă legea și avem polițiști timorați, polițiști care se sperie și care spun că decât să tragi cu pistolul, mai bine arunci cu el. Deci totul pleacă de la atitudinea polițiștilor, dar și de la atitudinea infractorilor”, explică Perțea.
El mai spune că atitudinea agresivă a infractorilor față de polițiști ar fi tot mai răspândită și pentru că opinia publică încurajează „astfel de lucruri”.
„Uitați-vă la orice postare în care un cetățean, indiferent de ce a făcut el, dacă un pic agasează polițistul și-l ia la întrebări, toată lumea începe să-l aplaude. Lumea începe să țină cu cel care încalcă legea. Nimeni nu întreabă dacă polițistul și-a făcut treaba. Și polițiștii, și infractorii citesc aceste reacții și tocmai din această cauză s-a ajuns la un dispreț față de lege”, mai spune Perțea.
În cazul „Activistului buzoian” Gabriel Nițu, bătut în prezența poliției de interlopii care îl urmăreau de zeci de minute, care îi loviseră mașina în mod repetat și-i spărseseră geamurile pentru că-i filmase în timp ce vindeau ilegal păsări vii pe marginea drumului, Perțea apreciază că colegii săi de la Buzău trebuiau să fie cu mâna pe armament și să-l folosească în momentul în care viața lor și a victimei era pusă în pericol de către agresori. Mai multe detalii găsiți în clipul de mai jos.
Incidentul s-a repetat și în jud. Olt la Izbiceni
La aproape doi ani distanță de incidentul cu găinarii din localitatea buzoiană Cernătești, un alt incident a avut loc în localitatea Izbiceni din jud. Olt.
„Dacă tot este să facă și ei un ban, să mai dea și la stat”
Văzând că guvernanții se plâng că n-au bani de majorarea salariilor celor din învățământ, bărbatul a decis să meargă la o sărbătoarea câmpenească pentru a demonstra nivelul evaziunii fiscale care este la nivelul întregii țări, chiar sub nasul polițiștilor care de cele mai multe ori trec cu vederea.
Bărbatul a mers la mai multe tarabe, acolo unde a achitat mai mulți mici, doar că nu i s-a oferit și bon fiscal. După venirea polițiștilor, comercianții s-au grăbit să bage în priză casele de marcat și să-i scoată bonul cu numărul 1 sau chiar să nu mai recunoască că a achiziționat produse de la ei.
„Să vezi ce te căsăpește fratele tău!”
Bărbatul din imagini l-a amenințat în prealabil că îl va „căsăpi”, însă Activistul Buzoian nu s-a gândit în niciun moment că va fi bătut chiar cu polițiștii de față.
Bărbații au profitat de ocazie că cei doi polițiști s-au dus să vadă un certificat ONRC, moment în care un bărbat l-a luat de gât, iar barbatul din imagini l-a lovit cu pumnii în față.
Reacția IPJ Olt după incidentul de la Izbiceni
„La data de 28 mai a.c., în jurul orei 14:30, polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 3 Corabia au fost sesizați verbal de către un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din județul Buzău, despre faptul că mai mulți comercianți din comuna Izbiceni nu emit bon fiscal.
La fața locului, bărbatul de 42 de ani a fost agresat fizic de către doi bărbați, în vârstă de 32, respectiv 53 de ani, din județul Olt.
În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovirea sau alte violențe, iar 4 persoane care nu au emis bon fiscal au fost sancționate contravențional, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28/1999″, se arată printr-un comunicat de presă al IPJ Olt.