De ce nu stopează Iohannis adâncirea canalului Bâstroe în Consiliul European?
La ora actuală, singura soluție pentru stoparea de către Ucraina a lucrărilor de adâncire a canalului Bâstroe este la președintele Klaus Iohannis. Acesta ar fi trebuit să meargă în Consiliul European și să ceară public stoparea de către Ucraina a lucrărilor de adâncire a canalului Bâstroe.
Primul argument pentru care Ucraina ar trebui să stopeze lucrările pe Bâstroe este Acordul din 30 septembrie 1997 între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră, publicat în Monitorul Oficial abia în 19 ianuarie 1999. Ca o mică paranteză, acest acord a fost semnat în numele României de fostul ministru al Mediului, Ioan Oltean, cel cunoscut ca Nelu Mexicanul.
În acest acord se stipulează foarte clar: ”Nici una dintre părţi nu va executa pe teritoriul statului propriu, fără o consultare prealabilă, lucrări şi nici nu va lua măsuri pe apele de frontieră, care să modifice regimul de scurgere sau condiţiile de calitate a acestora”.
Mai mult, acordul menționează că ”În cazul măsurilor avute în vedere de către o parte, care ar putea avea urmări negative pe teritoriul statului celeilalte părţi, părţile vor aprecia, în comun, influenţa acestor măsuri asupra gospodăririi apelor.
Partea care are în vedere aceste măsuri este obligată să notifice celeilalte părţi intențiile sale, să transmită datele cu privire la măsurile planificate şi să ofere posibilitatea de a participa la această apreciere”. Însă, până acum nicio vorbă din partea României privind invocarea acestui acord. Singura informație despre faptul că se lucrează la adâncirea cabalului Bâstroe a fost solicitarea Comisiei Europene către România privind feedback-ul acestor executării unor asemenea lucrări. În schimb, între timp, Ministerul Infractructurii din Ucraina a anunțat că adâncirea canalului Bâstroe a ajuns de la 3,9 la 6,5 metri, ceea ce înseamnă că mai are foarte puțin de săpat ca să ajungă la nivelul brațului Sulina.
Totodată, tot pas cu pas, președintele Klaus Iohannis putea cere în Consiliul European stoparea lucrărilor pe canalul Bâstroe prevalându-se de faptul că Ucraina a solicitat intrarea în Uniunea Europeană. Ori, printre primele condiții de aderare a unui stat la Uniunea Europeană este și aceea că trebuie să aibă relații bune cu vecinii. Dar numai relație bună cu Ucraina poate fi adâncirea canalului Bâstroe care va conduce la distrugerea Deltei Dunării!
Mai mult, șeful statului mai ar avea un argument beton în demersul din Consiliul European și anume invocarea prevederilor aberante din Hotărârea nr. 136 din 2 februarie 2022 a Consiliului de miniștri a Ucrainei care vizează brațul Chilia, mai exact porțiunea de vreo 95 km dintre Ceatal și Ismail.
Așadar, acum, singura soluție rapidă de stopare a lucrărilor de adâncire a canalului Bâstroe este la președintele Klaus Iohannis. Rămâne de văzut dacă șeful statului va face primul pas, adică să meargă în Consiliul European și să susțină în numele României stoparea distrugerii Deltei Dunării de către Ucraina?
Citește și Ludovic Orban, să nu uiți spovedania din 16 decembrie 2007!