De ce nu trebuie neglijată nicio lovitură la cap

Publicat: 23 ian. 2025, 12:19, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce nu trebuie neglijată nicio lovitură la cap

Chiar dacă nu este urmată de vărsături sau alte simptome, orice lovitură la cap trebuie să fie foarte bine monitorizată, avertizează dr. Recchia.

”După un șoc la nivelul capului, aud frecvent că, dacă nu sunt vărsături, nu este un traumatism cranian. Este fals”, spune doctorul Christian Recchia, citat de Yahoo.

Cauzele cele mai frecvente ale traumatismelor craniene sunt căzăturile, accidentele rutiere, agresiunile sau unele practici sportive. ”Leziunile cerebrale consecințe  ale acestor traumatisme sunt o cauză frecventă de handicap și se estimează că provoacă aproximativ 4.500 de decese anual, susține Brain Institute.

Putem dezvolta boli degenerative foarte grave și după 50 de ani

„Nu trebuie să neglijăm niciodată un șoc la nivelul craniului”, insistă dr. Christian Recchia. Adesea, absența simptomelor „grave” nu îngrijorează suficient pacienții sau pe cei din jurul lor și totuși efectele pot apărea mai târziu. „Fie că este un impact direct asupra craniului, în jurul craniului, la tâmplă, la frunte, la occiput, acestea sunt întotdeauna șocuri periculoase”.

Pentru că, dacă creierul beneficiază de „protecție” naturală (cutie craniană, meninge și lichid care amortizează șocurile), aceasta nu este întotdeauna suficientă pentru a preveni traumatismele craniene. Dr. Recchia dă, în special, exemplul sportivilor care practică  boxul, care, deși își revin după o luptă, pot suferi efecte secundare pe termen lung sau mediu.

Șocul  determinat de un pumn dat în fața unui boxer este de o violență rară, deoarece determină virbrații puternice la nivelul creierului, în interiorul cutiei craniene (…) De fapt, 50 de ani mai târziu, putem dezvolta foarte multe boli degenerative grave”, subliniază medicul.

Conform acestuia, în cazul unei asemenea lovituri se impune un examen radiologic, indiferent dacă apar  au nu simptome: greață, durere, tulburări de vedere, de auz , senzoriale sau de orice fel. ”Este obligatoriu ca pacientul să facă un examen radiologic pentru a stabili că nu există lezuni osoase, că nu există sângerare”.

Întârzierea acestui examen  poate avea consecințe grave: după un șoc, poate exista o presiune intracraniană puternică cu afectare cerebeloasă, care poate provoca moartea.

„Și atenție, pacientul trebuie monitorizat în următoarele opt zile de la traumatism, pentru a vedea dacă există vreo modificare a stării generale”, subliniază dr. Recchia.