De ce nu vrea Olanda ca România să fie în Schengen? Explicațiile lui Cioloș
Olanda nu ar avea nici un motiv și argument concret ca să împiedice intrarea României la spațiul Schengen, este de părere europarlamentarul Dacian Cioloș. Totodată, Cioloș consideră că boicotarea companiilor olandeze din România ar putea să se întoarcă, la un moment dat împotriva noastră.
„Singurul nostru punct de interes este votul pe care reprezentanţii Olandei îl vor da în Consiliul de miniştri al UE atunci când se va decide aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Am înţeles că parlamentarii olandezi îşi doresc să primească informaţii suplimentare din partea propriului Guvern. Eu unul aş vrea să înţeleg mai bine ce anume îşi doreşte să afle Guvernul olandez de la autorităţile române şi, în ceea ce ne priveşte pe noi, cei de la REPER, parlamentari şi europarlamentari români, suntem gata să le oferim orice clarificare îşi doresc, într-o deplină transparenţă a angajamentelor noastre europene”, a scris Dacian Cioloş, pe pagina sa de Facebook.
„Pentru mine, lucrurile sunt limpezi. Olanda nu are argumente să împiedice intrarea României în Schengen şi le-am spus asta ferm de fiecare dată şi europarlamentarilor olandezi, şi premierului Rutte. Voi face asta în continuare. Intrarea în Schengen este o prioritate naţională de cel mai înalt grad, pe care dorim să o tratăm cu maximă seriozitate şi echilibru, deoarece orice alunecare în manifestare a furiei în extremism şi naţionalism poate pune în pericol o decizie importantă pentru noi, dar şi pentru unitatea europeană, necesară mai mult ca oricând”, a declarat Cioloş, potrivit unui comunicat al partidului REPER.
În privinţa votului pe care Olanda l-a dat dat în Parlamentul European asupra rezoluţiei privind aderarea României la spaţiul Schengen, europarlamentarul Dacian Cioloş a transmis că trebuie făcută o disociere între speculaţiile politice sau interesele particulare ale unor partide din ţările UE şi politica europeană a fiecărei ţări.
Tensionarea situației nu duce la nici un rezultat
Dacian Cioloș consideră că o tensionare a situaţiei nu va ajuta în atingerea obiectivelor şi poate duce la rezultate imposibil de evaluat în acest moment.
„Discuţiile despre răzbunări, controale sau măsuri punitive pe care diverşi politicieni români încearcă să le sugereze la adresa unor companii olandeze nu dau rezultate şi pe termen lung se pot întoarce împotriva noastră. În aceeaşi măsură, speculaţiile unor forţe politice din ţări europene care încearcă să îşi rezolve probleme interne folosindu-se de situaţii specifice ce privesc alte state europene sunt nepermise. Orice derapaj în ceea ce priveşte integrarea României în spaţiul Schengen va fi plătit prin crize majore şi hrănirea mişcărilor populiste. Aderarea unui stat la o formă de integrare europeană nu ar trebui să fie subiect de excese politice”, a punctat europarlamentarul Dacian Cioloș.
Parlamentul Olandei a votat, ieri, o rezoluţie împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În document se face referire la „corupţia persistentă” şi „problemele persistente legate de crima organizată”. Parlamentarii solicită Guvernului investigaţii suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România şi Bulgaria.