De ce pacienții din Estul Europei sunt pe lista de așteptare la medicamentele noi
Doi ani este între medicul din România și medicul din Germania în privința tratamentului prescris unui pacient. Pentru a avea un acces echitabil la tratamentele noi, Comisia Europeană propune un proiect de reformă a pieței farmaceutice a UE.
Pornind de la accesul inechitabil la tratamentele noi ale pacienților din blocul comunitar, Politico a realizat o analiză pentru a descoperi cauzele.
Potrivit comisarului pentru Sănătate, Stella Kyriakides, ”pacienții din statele membre occidentale și mai mari au acces la 90% din medicamentele nou aprobate. În statele membre estice și mai mici, acest număr este de până la 10%. Acest lucru este cu adevărat inacceptabil”.
Pentru un acces echitabil la tratamente noi, comisarul pentru Sănătate a venit cu un proiect de reformă a pieței farmaceutice în Uniunea Europeană.
În principal, proiectul vizează sancționarea companiilor care nu-și lansează produsele în decurs de doi ani în toate cele 27 de țări UE. Dar deja proiectul a fost criticat de experții în sănătate, evidențiind o serie de obstacole: banii, negocierea prețurilor medicamentelor, birocrația.
Obstacole
O analiză a Institutului pentru Economia Sănătății (IHE) citată de Politico, arată că, de exemplu, Austria, Germania și Elveția alocă fonduri între 92 și 108 euro per pacient pentru tratamentul cancerului, față de 13-16 euro pentru un pacient în aceeași situație din Cehia, Letonia și Polonia.
Negocierile privitoare la prețurile medicamentelor se poartă între guverne și companiile producătoare. Aceste negocieri sunt foarte discrete, chiar secrete, tocmai pentru a nu se afla cât este dispus un guvern sau altul să dea pentru același medicament.
Evident, lansarea medicamentului va avea loc în țările dispuse să suporte prețurile cele mai mari, adică în țările bogate. Este explicația principală de ce noile tratamente ajung cu întârziere de 1-2 ani în țări din Europa de Est.
Companiile farmaceutice invocă birocrația excesivă cu care le încarcă guvernele pentru a obține toate avizele. În prezent, în Danemarca, achiziția unui medicament nou se poate rezolva în mai puțin de patru luni, iar în Polonia, în circa 30 de luni, potrivit unei analize a Charles River Associates.
Reforma farmaceutică
Pentru a atenua aceste discrepanțe, Comisia Europeană propune o reformă farmaceutică numită ”Evaluarea comună a tehnologiei sănătății”. Aceasta constă într-o evaluare unică în toate statele pentru a decide plata unui tratament, un dosar unic care va înlocui cele 27 dosare naționale pentru un tratament.
Prima evaluare comună este prevăzută pentru 2025.