De ce post-Covid unele persoane resping mirosul cafelei!

Publicat: 30 mai 2022, 17:45, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
De ce post-Covid unele persoane resping mirosul cafelei!
Sursa foto: Pixabay.com

După infecția cu Covid-19, unele persoane manifestă un ”dezgust” față de cafea. Cercetătorii britanici au încercat să înțeleagă care este originea acestei parosmii – tulburare olfactivă care constă în percepția falsă a unui miros.

Infecția de Covid-19  a provocat în cazul unor pacienți anosmie  (pierderea mirosului). Unii din pacienți s-au confruntat deopotrivă cu pierderea mirosului, dar și a gustului.

Iată că în timp, la unii pacienți  Covid-19 a mai fost descoperit un nou simptom: parosmie, tulburare care provoacă o distorsionare a mirosului. Aceasta este o tulburare care poate să aibă consecințe majore, deoarece din cauza percepției false a unor mirosuri, unii copii pot să ajungă la a refuza să se hrănească.

Trei cercetători britanici și-au focalizat atenția asupra parosmiei post-Covid pentru a înțelege mecanismul acestei tulburări. Astfel, ei au identificat moleculele care sunt la originea apariției acestei distorsiuni olfactive.

Usturoi, ceapă, carne…

Concluziile lui Jane Parker și Christine Kelly, de la Universitatea Reading, și Simon Gane de la University College London Hospital din Regatul Unit, au fost publicate pe situl revistei Nature – Communications Medicine.

Potrivit acestora, în majoritatea cazurilor, moleculele specifice unui miros puternic sunt cauza simptomului de parosmie și factorul ce declanșează senzația de ”dezgust” , sugerânnd că parosmia este, cel puțin parțial, un fenomen localizat la nivelul receptorilor.

În acest studiu, cercetătorii britanici au fost interesați în special de cafea. Astfel, ei au constatat că unele molecule din aroma cafelei sunt cele care provoacă senzația de ”dezgust”. Cu alte cuvinte, substanțele specifice din conținutul cafelei transmit creierului un mesaj eronat.

Așadar, nu este vorba de un efect psihologic. De altfel, și alte alimente sunt asociate în mod frecvent cu parosmia, cum sunt carnea, ceapa, usturoiul, oul…