De ce prezidențialele în noiembrie doar amână un mare eșec al lui Ciucă și al PNL
În ultimele zile, PNL încearcă modificarea, la nivelul coaliției de guvernare, calendarului pentru alegerile prezidențiale. Dorința liberalilor de a muta alegerile pentru șeful statului în noiembrie nu ar reprezenta decât amânarea unui posibil eșec al căror efecte s-ar resimți și asupra alegerilor parlamentare.
Cele două-trei luni pe care Nicolae Ciucă le-ar primi în plus pentru a-și crește notorietatea, și implicit intenția de vot, ar ajuta și alți contracandidați să își maximizeze scorul la fel de mult. Deci sunt șanse slabe ca de pe locul 4, unde ar fi acum, să ajungă pe locul 1 în trei luni.
Potrivit unor surse politice, principalul motiv pentru care PNL dorește organizarea alegerilor în noiembrie este legat de poziția slabă a candidatului său, Nicolae Ciucă, în sondajele de opinie. Ciucă s-ar află pe locul 4 în preferințele alegătorilor, iar PNL speră că o campanie electorală mai lungă ar putea diminua impactul negativ al acestui scor dezamăgitor. Principalul scop ar fi ca Nicolae Ciucă să ajungă în turul II, pentru ca eșecul să fie cât mai mic.
Scorul de la prezidențiale, impact la parlamentare
Ratarea turului II la prezidențiale ar fi cel mai mare eșec al liberalilor din ultimii 20 de ani, însă impactul ar cu atât mai mare cu cât candidatul PNL ar fi pe locul 4. Dacă acest lucru se întâmplă în preajma alegerilor parlamentare, care sunt programate pentru data de 8 decembrie, PNL s-ar putea să obțină un scor istoric de mic la alegerile generale.
În primul rând, liderii PNL din teritoriu ar căuta vinovați și ar începe cu schimbarea conducerii. Asta ar însemna o luptă internă pentru putere, iar campania pentru parlamentare ar rămâne pe locul 2. Timpul scurt dintre prezidențiale și parlamentare nu le-ar permite celor din PNL să se reorganizeze și să tragă pentru alegerile din decembrie. În schimb, dacă alegerile prezidențiale ar fi în septembrie, PNL ar putea avea suficient timp pentru a se mobiliza și a scoate un scor bun la parlamentarele din decembrie.
Politicianul atipic: ”Viitorul președinte, de genul masculin sau feminin”
Cu toate astea, Nicolae Ciucă este deja de câteva luni în campanie electorală. Sute de afișe cu el se află pe panourile stradale din toată țara. Cu toate astea, neagă că ar fi vorba de vreo campanie.
„Mi s-a reproşat că sunt un politician atipic şi atunci am considerat că este bine să vin cu o descriere a tot ceea ce a însemnat viaţa mea profesională, viaţa mea personală, ca să nu mai existe niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană. Este un demers pe care mai mulţi oameni l-au făcut şi consider că este un gest de respect faţă de oamenii care mi-au cerut mai multe date şi care vor să mă cunoască”, spunea Nicolae Ciucă, în luna mai, la Euronews.
Un politician atipic caută, de fapt, și liderii PNL. Un politician atipic a fost și Klaus Iohannis în urmă cu 10 ani atunci când, de nicăieri, după debarcarea lui Crin Antonescu, Klaus Iohannis apărea de la Sibiu ca singura variantă de candidat de pe zona de dreapta.
Un candidat nou, puțin cunoscut publicului, cei puțin din afara Sibiului. Strategia nu a funcționat și de această dată pentru că ”politicianul atipic” Nicolae Ciucă e sub lumina reflectoarelor de mai bine de doi ani, timp în care a ocupat și funcția de premier. Deci, nu putem să vorbim de un candidat surpriză.
”Viitorul preşedinte poate să fie de genul masculin sau de genul feminin, trebuie să fie un om care a performat în carieră, care are cunoştinţele necesare ca să porţi responsabilitatea integrată a instituţiilor statului”, mai spunea Nicolae Ciucă la Euronews.
Șansele mai mari pentru candidații de dreapta, pur teoretice
Ceea ce nu iau în calcul liderii PNL este că timpul câștigat în plus pentru Nicolae Ciucă înseamnă timp în plus și pentru contracandidați. Principalul contracandidat pe zona de dreapta a lui Ciucă s-ar putea să fie ”de genul feminin”, cum ar spune Ciucă.
Elena Lasconi, candidatul USR, la alegerile prezidențiale, încă nelansată oficial, ar putea face o figură frumoasă la alegerile prezidențiale, în detrimentul candidatului PNL. Iar cele două-trei luni pe care le solicită PNL pentru propriul candidat, s-ar putea să fie mai eficiente pentru Lasconi, care, cu o strategie și o campanie bună, l-ar putea plasa pe Ciucă tot pe locul 4.