De ce riscă șoferii amenzi de până la 3.000 de lei
Şoferii români care își montează pe maşină alarme riscă amenzi de până la 3.000 de lei, dacă nu respectă reglementările din Codul rutier.
Legislația actuală prevede că pot să fie instalate doar sisteme sonore antifurt care respectă regulile cu privire la nivelul sonor și durata sunetului emis. În practică, însă, se încalcă destul de des aceste norme.
Astfel, conform Codului rutier, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut. De asemenea, intensitatea semnalului acustic nu are voie să depășească un anumit prag fonic.
Valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ale cărei ferestre sunt închise.
Valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00), așa cum se arată în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației.
Mai trebuie precizat că sunt interzise și alarmele auto extrem de sensibile, care se declanșează la trecerea unei altei mașini, potrivit avocatnet.ro.
Încălcarea acestor reguli se lasă cu amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte-amendă, ceea ce înseamnă sume ce variază între 1.305 lei și 2.900 de lei.