De ce s-a creat haos pe piața energiei și românii plătesc atât de scump facturile la gaze
Instituțile din România au respins furnizori internaționali cu credibilitate și au promovat „furnizori by România”, firme ale unor politicieni, persoane influente și care au înțeles activitatea de furnizare gaze ca pe un CARITAS, în care poți să pui câteva milioane de euro și să le multiplici în câțiva ani, după care să-ți scoți de 7 ori banii depuși și să te retragi pentru a-i cheltui, sunt de părere experții din domeniul energiei.
Experții în domeniul energiei consideră că, pe lângă scumpirea gazelor pe piețele internaționale, tarifele au crescut foarte mult și din cauza haosului de pe piața de profil din România. De vină sunt furnizorii îndoielnici, mulți dintre ei. Am stat de vorbă cu profesorul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, ONG din care fac parte cei mai importanți specialiști din țară, care ne-a enumerat, în opinia experților, care sunt motivele care au dus la haosul de pe piața “de gaze, în mod greșit atribuită liberalizării pieței de gaze”. Toate acestea au fost cauzate, defapt de următoarele motive, spune Chisăliță:
– modul cum a fost pregătită și realizată liberalizarea pieței,
– modul în care instituțiile responsabile au tolerat și tolerează abaterile pe piața de gaze,
– modul în care au fost promovați în piața din România furnizori îndoielnici,
– modul în care statul a intervenit în piață (acte normative GRP, Plafonare) și respectiv nu a intervenit pe piață (măsuri urgențe de energetice înaintea atingerii apogeului),
– modul în care după 20 de ani de la inițierea liberalizării pieței de gaze din România, nu exită un Model de Piață și nu există un Model al Sistemului Energetic funcțional pentru prezent,
– minciuna – în ultimii ani minciuna a fost omniprezentă în piața de energie: „prețul a crescut din cauze externe”, „prețul la consumatorul final urmează să scadă la primăvară”, „furnizorii sunt toți hoți” , a punctat președintele asociației de energie.
“Instituțile din România au respins furnizori internaționali cu credibilitate și au promovat „furnizori by România”, firme ale unor politicieni, persoane influente etc. și care au înțeles activitatea de furnizare gaze ca pe un CARITAS, în care poți să pui câteva milioane de euro și să le multiplici în câțiva ani, după care să-ți scoți de 7 ori banii depuși și să te retragi pentru a-i cheltui”, a declarat Dumitru Chisăliță.
Licențele de furnizori de energie au fost acordate prea ușor
“Avem astăzi furnizorii pe care piața românească i-a format prin lejeritatea cu care sau acordat licențele, toleranța încălcării obligațiilor ca și furnizor licențiat, nesancționarea încălcării principiilor concurențiale, nepedepsirea abuzurilor și dezinformărilor practicate asupra consumatorului”, a continuat Chisăliță.