De ce s-a ieftinit mai puțin carnea, față de prune sau cartofi, de la 1 august. Explicația retailerului
Cine a făcut cumpărături în această perioadă nu a putut să nu remarce modul în care s-au redus prețurile la alimentele de bază, după plafonarea adaosului comercial de la 1 august. Dacă la unele reducerea a fost chiar și de până la 50%, sunt și altele cu o ieftinire mai mult simbolică, cum este cazul cărnii.
Consiliul Concurentei a anunțat, la o săptămâna de la demararea programului, că prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, pe fondul aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale. La carne, este vorba de o reducere medie de aproximativ 12%. Consumatorii spun că de fapt ar fi vorba de 4% la porc și de 6% la carnea de pui.
Explicație vine, însă din partea lui Valer Hancaș, directorul de comunicare al Kaufland România şi Republica Moldova.
„Sunt produse la care adaosul era mult sub cel stabilit. La carne, adaosul comercial este de maxim 5%, astfel încât este foarte greu ca prețul să sufere modificări, dar există și produse care ajung la un nivel de 20 de lei/kg, cum se întâmplă la pulpa de porc, de exemplu, cu precizarea că oferta este limitată”, a declarat Hancaș, cu ocazia inaugurării magazinului Kaufland din Pipera.
La eveniment a fost prezent și ministrul Agriculturii Florin Barbu. Acesta a ținut să precizeze că se așteaptă ca în perioada următoare prețurile să mai scadă. „Va mai fi o reglare a pieței, este un efect concurențial”, a precizat Barbu.
Cu cât au scăzut prețurile
Consiliul Concurentei a anunțat într-un comunicat publicat în 7 august 2023 că prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, în contextul aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale.
Cele mai mari reduceri aplicate de marile lanțuri de retail de la 1 august, comparativ cu comparativ cu prețurile medii din luna iunie, s-au înregistrat la fructe și legume, potrivit Consiliului Concurenței.
Prețul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preț a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%).
Prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o scădere de până la 12,3% la 1 august față de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea prețului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei.
Marea plafonare
De la 1 august 2023, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului 67/2023 care stabilește pentru 3 luni măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.
Ce prevede OUG 67/2023:
- Producătorii pot practica un adaos comercial de maximum 20% față de costul de producție al produsului, incluzâd atât cheltuielile directe, cât și cele indirecte.
- Adaosul comercial aplicat în mod cumulat pe întregul lanț de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori de pe lanț, nu poate depăși 5% față de prețul de achiziție al produsului, la care se adaugă cheltuielile operaționale.
- Comercianții care vând cu amănuntul și în sistem cash&carry pot practica un adaos comercial de maximum 20% față de prețul de achiziție al produsului, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului.
- Adaosurile comerciale se aplică la valoarea produselor agricole și alimentare, fără a include TVA.
- Amenzile pentru incalcarea prevederilor ordonanței sunt cuprinse între 100.000 și 2.000.000 de lei.