De ce se află Republica Moldova în vizorul echipei de oficiali ai securității naționale de la Casa Albă
Casa Albă a format o echipă de oficiali ai securității naționale pentru a schița scenarii cu privire la modul în care Statele Unite și aliații săi ar trebui să răspundă dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin – frustrat de lipsa sa de progres în Ucraina – își dezlănțuie stocurile de arme chimice, biologice sau nucleare.
Echipa Tiger, așa cum este cunoscut grupul, examinează și răspunsurile în cazul în care armata lui Putin ajunge pe teritoriul NATO pentru a ataca convoaiele care aduc arme și ajutor în Ucraina, potrivit mai multor oficiali implicați în proces, potrivit nytimes.
Întâlnindu-se de trei ori pe săptămână, în sesiuni clasificate, echipa analizează, de asemenea, răspunsurile în cazul în care Rusia încearcă să extindă războiul la națiunile vecine, inclusiv Moldova și Georgia, și cum să pregătească țările europene pentru fluxul de refugiați la o scară nemaivăzută de decenii.
Avertisment privind escaladarea conflictului din Ucraina
În timp ce Biden a zburat în Europa miercuri, atât el, cât secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avertizat cu privire la dovezi tot mai mari că Rusia se pregătește de fapt să folosească arme chimice în Ucraina.
„Acestea sunt întrebări cu care Europa nu s-a confruntat din adâncul Războiului Rece, când NATO avea mult mai puțini membri, iar Europa de Vest era îngrijorată de un atac sovietic îndreptat în Germania. Dar puțini dintre liderii care urmează să se întâlnească joi la Bruxelles au trebuit vreodată să se ocupe de aceste scenarii – și mulți nu au trebuit să se gândească niciodată la descurajarea nucleară sau la efectele detonării armelor nucleare de pe câmpul de luptă, concepute pentru a fi mai puțin puternice decât cele care au distrus Hiroshima. Teama este că Rusia are mai multe șanse să folosească acele arme, tocmai pentru că ele erodează distincția dintre armele convenționale și cele nucleare”, relatează publicația americană.