De ce se tem nemții că prețul cărnii de vită ar putea să ajungă la 80 euro/kg în următorii ani

Publicat: 07 ian. 2022, 17:09, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
De ce se tem nemții că prețul cărnii de vită ar putea să ajungă la 80 euro/kg în următorii ani

Prețul cărnii de vită ar putea să ajungă, în următorii ani, până la 80 euro pe kilogram în Germania, în contextul îngrijorărilor legate de protecția mediului și biodiversitate, conform estimărilor avansate de o comisie guvernamentală specială pentru viitorul agriculturii industriale, formată atât din grupuri de mediu, cât și din fermieri.

Majorarea prețurilor este justificată de costurile tot mai ridicate pe care le presupune creșterea animalelor, dar și de ambițiile nemților legate de extinderea agriculturii ecologice, a cărei pondere va crește de la 10%, în prezent, până la 30% în 2030, potrivit publicației Ziarulromanesc.de.

La momentul actual, prețul pentru kilogramul de carne de vită în magazinele germane se ridică în medie la 13 euro.

Creșteri de prețuri ar urma să fie și la produsele lactate, care ar trebui să coste de două până la patru ori mai mult decât la momentul actual, potrivit comisiei guvernamentale.

Ministrul federal al agriculturii, Cem Özdemir, consideră că dieta germanilor a devenit periculoasă pentru sănătate, mai ales că tot mai multe persoane sunt supraponderale și obeze, din cauza consumului excesiv de alimente, adesea procesate industrial. Acestea sunt mai disponibile și costă mai puțin.

Guvernul german are în vedere o serie de măsuri specifice pentru a spori protecția mediului și biodiversitatea, iar una dintre ele este transformarea fermelor de la industrial la ecologic, ceea ce presupune investiții de 7-11 miliarde de euro pe an, dar și reducerea efectivelor de animale.