De ce, și iarna, soarele este periculos?
![De ce, și iarna, soarele este periculos?](https://media.puterea.ro/Xsx7RSuQvHoUNxF9KEacpnetKGE=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/schi.jpg)
În timpul iernii, razele ultraviolet (UV) de la munte sunt la fel de periculoase ca și vara. Este motivul pentru care dermatologii fac recomandări pentru a face din soarele de munte un aliat.
Iată câteva avertismente ale medicilor dermatologi:
- Trebuie reținut că, la altitudine, intensitatea razelor UV este mai puternică, deoarece atmosfera este mai subțire și nivelul de filtrare mai redus. Cantitatea de UV crește cu circa 10% cu fiecare 1000 de metri. Astfel, intensitatea UV ar putea fi, în medie, cu 30% mai ridicată la munte, față de plajă.
- Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, zăpada poate reflecta până la 80% din UV, față de numai 25% de spuma mării, 15% de nisip și 10% de gazon.
- Turiștii schiori, echipați cu cască și ochelari, au tendința să scoată echipamentul și să se expună razelor UV, la mijlocul zilei, adică atunci când riscurile asociate cu acestea sunt cele mai mari.
- Întrucât uneori turiștii care fac drumeții se expun mai mult razelor UV comparativ cu schiorii alpiniști, li se recomandă să se protejeze în mod corespunzător.
Pentru a vă bucura de zăpadă, de soare când sunteți la munte, dermatologii fac câteva recomandări:
- Folosiți o cremă cu SPF între 30 și 50 pe toate zonele unde pielea este expusă (gât, față, urechi etc.), chiar dacă cerul este înnorat :
- Folosiți mănuși, căciuli, fulare pentru a vă proteja de arsurile solare.
- Purtați ochelari de soare cu acoperire totală, în așa fel încât să protejeze zona din jurul ochilor care este extrem de sensibilă.
- Pentru protejarea buzelor, folosiți un balsam cu SPF 50. Nu uitați că buzele sunt extrem de sensibile mai ales că sunt expuse la vânt, frig și razele UV.
- Chiar și la munte trebuie respectată regula ca la două ore să reînnoim aplicarea cremelor de protecție solară.
- Folosiți produsele de protecție concepute special pentru munte.
Potrivit dermatologilor, cancerele de piele sunt provocaate de radiațiile ultraviolet B (UVB) și A (UVA). Atât carcinomul, cât și melanomul sunt legate direct de expunerea excesivă la soare.
Razele ultraviolete pot afecta ADN-ul celulelor pielii, fiind asociate cu daune pe termen lung – apariția ridurilor, îmbătrânirea pielii și arsuri solare. Totodată, aceste raze au un rol important și în apariția unor tipuri de cancer de piele.