De ce spune șeful Pentagonului că Putin ”a renunţat” la Kiev
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, susține că Vladimir Putin a „renunţat” să cucerească Kievul pentru a se concentra asupra zonelor separatiste din Donbas. Câte despre finalul războiului din Ucraina, „rămâne de văzut”, au declarat, joi, înalţi responsabili ai armatei americane, potrivit AFP.
„Putin a crezut că poate prelua foarte repede controlul asupra Ucrainei, foarte repede controlul asupra capitalei. S-a înşelat”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cursul unei audieri în Congres.
După cum se știe, serviciile americane de informaţii au anunţat războiul din Ucraina cu o exactitudine remarcabilă, dar nu au prevăzut rezistenţă înverşunată a ucrainenilor. Americanii, la fel ca toată lumea, de altfel, se temeau că Kievul va cădea în 48 de ore şi că preşedintele Volodimir Zelenski va fi imediat demis pentru a fi înlocuit cu un regim pro-rus.
„Cred că Putin a renunţat la eforturile sale de a cuceri capitala şi în prezent se concentrează asupra sudului şi estului ţării”, a adăugat Lloyd Austin în faţa Comisiei senatoriale pentru forţele armate.
La rândul lui, şeful de stat-major american, generalul Mark Milley, vorbește de un război care se anunță lung și despre un rezultat incert.
„Va fi o treabă pe termen lung”, a spus Mark Milley. „Există încă o bătălie importantă care urmează în sud-est, unde ruşii intenţionează să-şi adune forţele şi să continue asaltul. Aşa că rămâne de văzut cum se va termina totul”, a adăugat generalul.
Ucraina a primit aproximativ 60.000 de sisteme antitanc de la Statele Unite şi aliaţii lor, iar armata ucraineană foloseşte mine antipersonal care îi obligă pe soldaţii ruşi să lupte în zone unde sunt cei mai vulnerabili, a notat şeful de stat-major în cadrul aceleiaşi audieri.
În același timp, Occidentul le-a oferit ucrainenilor aproximativ 25.000 de sisteme antiaeriene de diferite tipuri care au împiedicat Rusia să preia controlul asupra spaţiului aerian ucrainean, a adăugat Mark Milley.
Armata ucraineană cere acum tancuri şi artilerie pentru a putea respinge următoarea ofensivă rusă.
Pe de altă parte, secretarul Apărării a părut să recunoască că Statele Unite au considerat, cel puţin la începutul conflictului, că Ucraina nu va putea recăpăta controlul asupra regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din Donbasul care este în prezent obiectivul declarat al Moscovei.
Întrebat insistent de senatorul republican Tom Cotton cu privire la informaţiile pe care serviciile militare americane le împărtăşesc cu ucrainenii, Lloyd Austin a recunoscut că nu au acoperit până în prezent regiunile separatiste.
„Le oferim informaţii pentru a desfăşura operaţiuni”, inclusiv în Donbas, a precizat secretarul Apărării.