De ce sunt nemulțumiți legumicultorii. ASAS le dă dreptate
Sindicatul Producătorilor Agricoli (SPA) Olt atrage atenția că măsurile privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România trebuie să țină cont de realitățile din teren. Legumicultorii se plâng că în cazul lor se are în vedere fixarea unei cantități maxime de 100 kilograme de substanță activă pe hectar pe an, cu mult prea puțin față de necesar, dar și comparativ cu alte culturi, în condițiile în care legumele sunt recunoscute pentru consumul ridicat de substanțe chimice.
Cererile lor sunt susținute și de către Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești (ASAS), care arată că nu se poate obtine o producție ridicată fără a pune la dispoziția plantelor elemente nutritive necesare.
SPA Olt susține astfel demersurile făcute și de către alte fedrații de agricultori către MADR: Federația Națională a Cartofului din România și Clubul Fermierilor Români cu privire la propunerile de modificare privind forma supusă dezbaterii publice, în data de 30.12.2021, a Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România.
Concret, “în forma actuală a documentului supus dezbaterii publice lipsește o indicație clară privind zona de legume, categorie recunoscută printr-un consum ridicat de substanțe chimice, care se propune să fie încadrată la rubrica ”Alte culturi”.
“Vă solicităm respectuos să reveniți asupra acestei propuneri de modificare și să permiteți folosirea unor valori maxime de kg N substanță activă/ha/an, sub forma unor segmentări în funcție de diferitele categorii de legume”, se arată într-o adresă trimisă de SPA Olt ministrului Agricuturii Adrian Ionuț Chesnoiu, dar și ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna.
Mai precis, în documentul Draft emis de către MADR se menționează cantitatea maximă admisă a N substanță activă/ha/an care va fi de 100 de kg, cantitatea mai mică decât cele 150 kg, prevăzute la rubrica ”Porumb și sfeclă de zahăr” și cele de maxim 120 kg, prevăzute la rubrica ”Grâu și rapiță”.
“Conform tehnologiei de cultură, planul de fertilizare a legumelor în camp și în spații protejate, raportat la potențialul mediu de producție necesită o cantitatea de azot (N) substanta activa/ha/an cum ar fi 200-270 kg pentru o producție de 50-80 de tone/ha la tomate în câmp, la tomate în spații protejate este nevoie de 280-320 kg pentru o producție de 80-100 tone/ha, la vinete – 250 kg (60 tone/ha), la ceapă – 240 kg (60 tone/ha), iar la morcovi – 260 kg(70-80 tone/ha)”, se arată în adresa legumicultorilor din Olt.
Poziția ASAS
ASAS susține propunerea de a se reanaliza obligațiile fermierilor prevăzute în ordinul referitor la tipurile de culturi, astfel încât să fie adăugate, în afară de grâu, porumb, sfeclă de zaha și rapiță și culturile legumicole.
Acestea au, în general, consumuri mai mari de elemente nutritive, inclusiv de azot,. Doza de azot și forma sub care aceasta se aplică trebuie foarte bine fundamentată, atât insuficiența, cât și excesul având efecte negative (în ultimul caz, atât asupra plantei, cât și asupra mediului).
“Nu se poate obtine o producție ridicată fără a pune la dispoziția plantelor aceste elemente nutritive, De exemplu, nu putem obține o producție de 70 tone/ha tomate fără un consum cuprins între 210 și 266 kg azot la care se adaugă celelalte elemente nutritive în raporturi optime”, arată ASAS.