De ce tuberculoza e pe cale să explodeze la nivel global

Publicat: 13 mart. 2025, 06:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce tuberculoza e pe cale să explodeze la nivel global

Stoparea ajutorului american pentru programele de luptă contra tuberculozei va face ca, la nivel global, să explodeze numărul cazurilor și deceselor din cauza acestei boli, transmite AFP.

Republica Democratică Congo este printre primele victime ale lipsei tratamentelor contra acestei boli.

Mult timp, Statele Unite au fost principalii finanțatori ai luptei mondiale contra tuberculozei, care redevine boala infecțioasă cea mai fatală după ce, pentru scurt timp, a fost depășită de Covid-19.

Dar președintele Donald Trump a înghețat ajutorul  american după revenirea sa la Casa Albă în ianuarie, întrerupând brusc funcționarea a numeroase programe contra tuberculozei, dar și contra HIV sau malariei.

Secretarul de stat american Marco Rubio a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că 83% dintre programele agenției de dezvoltare USAID, care reprezintă o parte semnificativă a ajutorului umanitar global, vor fi eliminate.

Înghețarea contribuțiilor pentru programele anti-tuberculoză amenință ”milioane de vieți”, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, subliniind eforturile la nivel global contra acestei boli infecțioase, prin salvarea a 3,65 de milioane de vieți doar în 2024.

Reducerile au deja un impact puternic în mai multe țări. În Republica Democratică Congo, mai mulți lucrători umanitari din prima linie au fost nevoiți să stopeze ajutorul acordat bolanvilor de tuberculoză, a declarat pentru AFP Maxime Lunga, liderul unui grup local, numit Clubul Prietenilor. Chiar înainte de înghețarea acestor ajutoare, în Republica Democratică Congo lipseau tratamentele anti-tuberculoză, care în plus se confruntă și cu focare de mpox.

”Este o situație haotică” și ”începe să fie înfricoșătoare aici”, a mai spus Maxime Lunga, el însuși supraviețuitor al tuberculozei.

Efectul ”bulgăre de zăpadă”

În Ucraina, o altă țară distrusă de război, cu nivel ridicat de tuberculoză, tocmai a început un program în școli pentru informarea în privința riscurile asociate cu această boală, când Statele Unite au descis să oprească finanțarea.

”Acești bani s-au cheltuit degeaba”, spune cu tristețe Olya Klymenko, a cărui organizație TB People Ukraine a lucrat doi ani pentru a pregăti acest program. Temera sa este că stoparea ajutorului american va anula progresele obținute contra acestei boli.

Fără testare și tratamente pentru această boală cu transmitere pe cale aeriană , există riscul unui „efect bulgăre de zăpadă” global, avertizează Lucica Dițiu, director executiv la Stop TB Partnership UN, citată de AFP.

Lucica Dițiu subliniază că există tuberculoză rezistentă la majoritatea medicamentelor. În prezent, există teama că ar putea apărea un microb care să fie rezistent la orice tratament, care se răspândește prin aer și pe care îl poate lua oricine, familiile noastre, prietenii noștri, mai adaugă Lucica Dițiu.

Reducerea finanțării este devastatoare după 2024, cel mai bun an de luptă contra tuberculozei, spune Lucia Dițiu.

Potrivit unei estimări, reducerea ajutorului SUA ar determina o creștere a cazurilor de tuberculoză, inclusiv a celor rezistente la antibiotice, cu aproximativ 30%.

La începutul lunii martie, New Yok Times avertiza că inclusiv Statele Unite se vor confrunta cu mai multe cazuri de tuberculoză greu de tratat.

Situația este „foarte periculoasă, chiar și pentru Uniunea Europeană”, a spus o sursă umanitară de la Geneva, având în vedere riscul legat de tuberculoza rezistentă la antibiotice din Ucraina și Georgia.