De ce vor să “închidă” mai devreme litoralul

Publicat: 25 aug. 2020, 20:08, de Roxana Roseti, în Turism , ? cititori
De ce  vor să “închidă” mai devreme litoralul

România ultimilor ani este obsedată de litoralul bulgăresc. „Ar trebui să ne inspirăm de la vecinii noștri”, a devenit ca un vers repetitiv cu aluzie în direcția turismului românesc.

Personal vorbind, am constatat adeseori – aflată fiind pe litoralul bulgăresc – că îmi lipsesc multe. Tătarul șiret ce vinde pepeni în piața de la Eforie Nord, Vaya con Dios ascultată într-o bodegă la Costinești, cafeaua stahanovistă de la Saturn, răsăritul de soare oglindit pe ciocul unui pescăruș din Jupiter, drumul cu un tren ticăit până la Mangalia ș.a. A devenit deja epic faptul că turiștii străini preferă litoralul bulgăresc în defavoarea celui românesc, deoarece „vecinii” au o infrastructură mai bine pusă la punct. Statisticile sunau înfloritor, până la covid…Și nu e cazul să ne bucurăm, deoarece știți cum e: se poate întâmpla și altora.

Mulți patroni pun lacătul mai devreme

În anii trecuți, bulgarii primeau oaspeți până târziu în octombrie, dar acum au schimbat regulile de vacanță, relatează tvr.ro. Acum în Sunny Beach, cea mai mare stațiune de pe litoralul bulgăresc, sunt deschise doar 30% dintre hoteluri. Și acestea se vor închide până la 10 septembrie. Locurile din staţiunile litoralului bulgăresc nu s-au ocupat. Așa că mulți dintre patroni vor să pună lacătul mai devreme. Hotelurile din stațiunile litoralului bulgăresc nu s-au ocupat nici acum, în weekend și în plin sezon.

Bulgaria și-a deschis granițele pentru turiștii din majoritatea statelor europene încă de la începutul lunii iunie. Cu toate acestea, pandemia a redus cu 35% numărul zborurilor charter programate pentru Varna și Burgas în sezonul estival din acest an, comparativ cu 2019, după cum sublinia ministrul bulgar al Turismului, Nikolina Angelkova.

Secretul?

Rezervările pentru finalul de sezon s-au anulat în masă. Așa s-a întâmplat și până acum. Hotelurile sunt incredibil de goale, deși e vârf de sezon. Unii hotelieri au hotărât că nu merită să facă investițiile cerute de pandemie, pentru că nu ar mai fi avut profit. Alții s-au lămurit că nu e rentabil abia după două săptămâni de funcționare și au închis. Nu numai turiștii străini, ci și bulgarii ezită să mai apeleze la servicii de cazare pe litoral. Spre deosebire de hoteluri, plajele din Sunny Beach sunt pline. Secretul? Majoritatea turiștilor sunt bulgari, proprietari de apartamente în zonă.

Peste nouă milioane de turiști străini au vizitat Bulgaria anul trecut, iar ministrul bulgar al Turismului miza pe o creștere de 10% în 2020, potrivit presei vecine. „Ne așteptam la cea mai bună vară înregistrată vreodată. Din păcate, acest lucru nu mai este valabil. Să sperăm că putem relansa sezonul din iulie și să începem să construim de acolo”, spunea Nikolina Angelkova cu tristețe. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la anul.