De ce vin ofițerii de la Homeland Security în România?
Guvernul a adoptat un memorandum care prevede deschiderea în premieră în România a unui HUB pentru schimb de informații. Din acesta vor face parte ofițeri din cadrul „Department of Homeland Security”. Astfel, va putea fi monitorizată întreaga regiune sud-est europeană, cu scopul de a diminua fenomenul infracțional care se manifestă zonă.
Recent înființata Unitate de Investigații Criminale Transfrontaliere (TCIU) de la București va fi reprezentată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), iar SUA, pe lângă Departamentul de Securitate Internă, va avea mai multe agenții de investigații precum Serviciul pentru Imigrări și Vamă sau Agenția de Investigații de Securitate Internă. Aceste structuri sunt înființate cu acordul/aprobarea ambasadorului SUA și a națiunii partenere. Scopul Homeland Security îl constituie strângerea de probe, schimb de informații și facilitarea urmăririi penale a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, atât în România, cât și în cadrul sistemului penal american.
„Obiectivul TCIU îl reprezintă destructurarea organizațiilor criminale, pe baza eforturilor comune ale echipelor operative care acționează în vederea arestării și incriminării infractorilor și prin facilitarea schimbului de informații și derularea investigațiilor bilaterale pentru infracțiuni care au legătură cu România, cu SUA și cu alte state din regiunea sud-est europeană”, se precizează în Memorandumul aprobat de Guvern.
Rețele de droguri, trafic de persoane, fraude în atenția Homeland Security
TCIU ar urma să faciliteze schimbul de informații și derularea investigațiilor bilaterale pentru infracțiuni care au legătură cu România, SUA și, din perspectiva regională, cu celelalte state pentru care este acreditat atașatul Departamentului de Securitate Internă al SUA, care își are reședința la București.
Activitatea care se va derula în Centru va contribui foarte mult la consolidarea cooperării în domeniul combaterii traficului de droguri, traficului de persoane, fraude financiare, economice, precum și la intensificarea schimbului de date privind migrația ilegală a cetățenilor români la frontiera de Sud cu Mexicul, respectiv la Nord cu Canada.
Schimbul de informații, urmărirea penală a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, atât în România, cât și în cadrul sistemului penal american va fi semnificativ facilitat datorită TCIU, iar investigațiile criminale se vor derula într-un ritm mai alert datorită faptului că, în același loc, se vor reuni experți din cadrul Poliției Române și Poliției de Frontieră, cât și ai autorităților americane de aplicare a legii, eforturile comune ale echipelor operative care acționează în vederea arestării și incriminării infractorilor fiind considerabil susținute, precizează MAI în nota de fundamentare.
Ce reprezintă Homeland Security?
United States Department of Homeland Security (DHS) este departamentul executiv federal al SUA responsabil de securitatea publică, oarecum comparabil cu ministerele de interne ale altor țări. Misiunile sale declarate sunt combaterea terorismului, securitatea frontierelor, imigrația și vama, securitatea cibernetică și prevenirea și gestionarea dezastrelor. A început operațiunile în 2003, formată ca urmare a Legii de securitate internă din 2002, adoptată ca răspuns la atacurile din 11 septembrie.
În ultimii ani, numărul cazurilor de trafic de persoane a explodat. Astfel, dacă în anul 2020 a fost vorba de 1.486 de români prinși trecând ilegal frontiera în SUA, în anul care a urmat, numărul acestora a crescut la 5.159. De precizat că este vorba de migranți ilegali de origine română care au și fost prinși de autorități, nu și de cei care i-au păcălit pe grănicerii americani.
Citește și:Fapt fără precedent la școlile de agenți de poliție ale MAI!