De ce vrea Ucraina să dea în judecată România
Ucraina intenționează să dea în judecată România, dar și celelalte state membre ale UE din cauza restricțiilor impuse la exporturile sale de cereale și oleaginoase.
Dacă nu se renunță la aceste restricții în vigoare până la 15 septembrie, Ucraina amenință UE cu acţiuni în justiţie la Organizația Mondială a Comerțului. Nu există dovezi ale unor oscilaţii de prețuri sau creșteri semnificative a aprovizionării cu cereale, își argumentează decizia ucrainenii.
Cerealele ucrainene sunt interzise, la acest moment, pe piețele din cinci state membre UE – Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România, în baza unui acord încheiat cu Comisia Europeană la începutul anului, o decizie menită să protejeze fermierii locali, știut fiind faptul că produse agricole venite din Ucraina sunt mai ieftine, relatează Politico.
Așa cum se știe, restricțiile, extinse în iunie, urmează să expire pe 15 septembrie. Polonia și Ungaria au anunțat deja, după ce s-a speculat că Ursula von der Leyen va ridica restricţiile, că își vor impune propriile interdicții unilaterale de import, fără să țină cont de regulile comerciale comune ale blocului.
„Cu deplin respect și recunoștință la adresa Poloniei, în cazul introducerii oricăror interdicții după (15 septembrie), Ucraina va duce cazul Poloniei și UE la Organizația Mondială a Comerțului”, a declarat pentru Politico Taras Kachka, adjunct al ministrului ucrainean al Economiei.
Oficialii de la Kiev susţin că restricțiile încalcă acordul de liber de schimb UE-Ucraina din 2014.
Anterior, Igor Zhovka, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, lansase un avertisment la fel de dur. În cazul în care Bruxelles-ul nu reușește să acționeze împotriva țărilor care încalcă acordul comercial, Kievul „își rezervă dreptul de a alege mecanismele legale cu privire la modul de răspuns”, a declarat Zhovka, săptămâna trecută, pentru Interfax-Ucraina.
Ministerul ucrainean de Externe a precizat că Kievul își rezervă dreptul de a iniția proceduri de arbitraj în baza acordului său de asociere cu UE sau de a duce cazul la OMC – Organizația Mondială a Comerțului.
„Nu intenționăm să ripostăm imediat, având în vedere spiritul de prietenie și solidaritate dintre Ucraina și UE”, a mai spus Kachka. Dar amenințarea sistematică la adresa intereselor ucrainene „ne obligă să aducem acest caz la OMC”, a adăugat el.
Mai trebuie precizat că și comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, s-a exprimat în sensul prelungirii acestor restricții, chiar dacă nu în calitate oficială.
Restricţiile ar trebui extinse cel puțin până la sfârșitul anului, în caz contrar „vom avea din nou o criză uriașă în cele cinci state membre din prima linie”, a declarat Wojciechowski.
Ucrainenii susțin că măsurile nu se justifică, pentru că nu există dovezi ale unor oscilaţii de prețuri sau ale unei creșteri semnificative a aprovizionării cu cereale. Kievul s-a angajat să coopereze cu Comisia Europeană, cele cinci state membre UE, precum și cu Moldova.
„Am primit mult sprijin pentru asigurarea unui tranzit mai bun al mărfurilor prin teritoriul statelor membre vecine, inclusiv Polonia și Ungaria”, a spus Kachka. „În (ultimele) două luni am avansat semnificativ cooperarea cu România în ceea ce privește transportul de mărfuri din Ucraina”.