De la Ana Aslan la ingineria genetică. Viitorul promite vârste matusalemice!

Publicat: 30 aug. 2023, 15:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De la Ana Aslan la ingineria genetică. Viitorul promite vârste matusalemice!

Un profesor de la Universitatea Birmingham vorbește despre ingineria genetică folosită pentru a modifica ADN-ul uman, spre a preveni îmbătrânirea celulelor. Și așa, durata maximă a vieții ar putea să ajungă până la…. 20.000 de ani.

Ana Aslan a conceput un medicament capabil să încetinească procesul de îmbătrânire cu 30, până la 40%. Astfel, celebră pe toate continentele, Ana Aslan ne-a lăsat un medicament minune care amână sosirea bătrâneții  și ne dă speranța că basmul ”tinerețe fără bătrânețe” devine realitate.

Recent, Joao Pedro de Magalhaes, profesor de biogerontologie moleculară la Institutul de Inflamație și Îmbătrânire din cadrul Universității din Birmingham (Marea Britanie), ridică mult ștacheta.

Profesorul se referă, în revista Scientific American, la o tehnologie nouă prin care s-ar putea ca viața oamenilor să fie prelungită cu… mii de ani. Cum? Prin oprirea procesului de îmbătrânire a celulelor.

Reprogramarea celulelor

Profesorul Magalhaes se gândește la o tehnologie, despre care aflăm că încă nu s-a născut, dar care ar trebui, în opinia acestuia, să repare ADN-ul și să reprogrameze celulele pentru un proces de îmbătrânire total diferit. Și aceasta nu cu ajutorul unui medicament.

Până acum, profesorul și-a axat cercetările pe animale; balena de Groelanda, cu o durată de viață de 200 de ani, șobolanul-toupe, care poate trăi 30 de ani, mai mult decât rozătoare similare.

Profesorul subliniază că inclusiv animalele longevive, ca și oamenii,  se confruntă cu probleme de sănătate,  cum ar fi cancerul. Totuși, acestea ”folosesc diferite trucuri moleculare pentru a-și atinge longevitatea”, spune profesorul Magalhaes.

Să ai un ideal

El a făcut și niște calcule și a ajuns la concluzia că ”dacă am putea vindeca îmbătrânirea umană, durata medie de viață a oamenilor ar fi de peste 1.000 de ani”. ”Durata maximă de viață, fără accidente și moarte violentă, ar putea fi de până la… 20.000 de ani”,

Dar pentru aceasta mai întâi trebuie reproiectată biologia noastră, pentru a elimina cancerul și a evita acțiunile dăunătoare asupra codului nostru genetic.

Până la împlinirea  ”visului” profesorului Magalhaes, să revenim cu picioarele pe pământ și să ne amintim de ceea ce spunea Ana Aslan, ”femeia care a învis bătrânețea”: ”Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață, pentru care să lupți și pe care să îl cucerești”.

.