De la forfota din vară, Clujul a ajuns un oraș pustiu. Cum au afectat restricțiile afacerile locale
După forfota din vară, în contextul celor două festivaluri celebre, Untold și Electric Castle, acum, la Cluj-Napoca este aproape pustiu seara, cele mai afectate fiind restaurantele, susține Ștefan Gadola, președintele Organizației Patronale HoReCa Cluj. Nu doar că s-a redus semnificativ numărul turiștilor străini, dar, în același timp, și românii care iau masa seara în oraș sunt tot mai puțini, din cauza restricțiilor legate de certificatul verde.
Practic, din punct de vedere al numărului turiștilor, orașul s-a întos undeva la nivelul anului 1994, spune Gadola.
“In străinătate, lucrurile sunt cu totul altfel în domeniul restaurantelor. Probabil că în România gradul de vaccinare a afectat activitatea restaurantelor. Dacă vă plimbați prin Cluj, după ora 9.00 seara vedeti orașul gol, este straniu. Închiderea restaurantelor la ora nouă a afectat foarte mult activitatea restaurantelor. Sperăm să revenim la normalitate”, a declarat Ștefan Gadola în cadrul unui eveniment dedicat industriei HoreCa.
El a mai vorbit și de criza forței de muncă din sector, dar și de concurența pe care o reprezintă statul prin nivelul salariilor acordate angajaților.
“Simt că nu mai avem școli, cel puțin în HoReCa. În primul rând, nu avem pregătirea profesională, apoi din păcate avem o concurență neloială din partea statului. Salariile de la stat concurează cu cele pe care le dau privații în funcție de posibilitățile afacerii. Acest lucru nu este foarte bun. Ceea ce putem face este să le oferim un salariu decent”, a mai spus Gadola.
Într-un singur an de pandemie, s-au pierdut peste 1.000 de locuri la nivel de asociație, spune reprezentantul patronatului, fiind consemnate pierderi pe cifra de afaceri în sezonul 2019/2020 de peste 50 mil euro. Omul de afaceri Ștefan Gadola are afaceri în HoReCa, dar și în energie,
Scădere de 60%, în 2020
2020 a fost un an greu pentru industria HoReCa în contextul pandemiei de COVID-19. Anul trecut, numărul turiștilor înregistrați în toate structurile de cazare din județ s-a ridicat la 256.396 persoane (nivelul din 2010), scăderea fiind de peste 60%, față de anul anterior, potrivit datelor INS.
Scăderea a fost și mai drastică în cazul orașului Cluj-Napoca, cu un recul de circa 500.000 turiști, la mai puțin de 180.000, adică un nivel oarecum similar celui înregistrat în 2003.
Festivalurile din vară au adus totuși, dincolo de controversele legate de organizarea lor, o revigorare a tusimului local, În iulie, de exemplu, potrivit datelor Direcției Județene de Statistică din Cluj, au fost înregistrați peste 53.800 de turiști în județ, de departe cei mai mulți de la izbucnirea pandemiei până în prezent, constituind și un record după 2019.