De la începutul anului, numărul deceselor provocate de Covid a scăzut cu 95%
Numărul deceselor provocate de Covid-19 a scăzut cu 95% de la începutul anului, a anunțat, miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizând că totuși virusul este în continuare în circulație.
Potrivit OMS, virusul nu dă semne de dispariție, motiv pentru care toate țările trebuie să învețe să gestioneze consecințele în afara situațiilor de urgență, cum ar fi efectele resimțite de unele persoane care au trecut prin boală și sunt în așa-numita versiune Covid long.
Doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a precizat că o infecție Covid-19 din zece se traduce prin Covid long, sugerând că sute de milioane de persoane ar putea necesita îngrijiri medicale de lungă durată. De asemenea, directorul general al OMS a precizat că, de la începutul acestui an, numărul deceselor a scăzut cu 95%.
Totuși, în prezent, mai multe țări se confruntă cu o revenire în forță a virusului, în ultimele patru săptămâni, 14.000 de oameni pierzând lupta cu Covid-19, mai precizează șeful OMS.
În acest sens, dr. Tedros Ghebreyesus s-a referit la varianta XBB.1.16 a virusului, care se modifică în continuare fiind capabil ”să provoace noi valuri de contaminări și decese”.
XBB și sub variantele sunt dominante
Maria Van Kerkhove, care coordonează lupta contra Covid în cadrul OMS, a precizat că varianta XBB și subvariantele sale sunt dominante la nivel global. Acestea au capacitatea de a trece peste protecțiile imunitare, ceea ce semnifică faptul că persoanele vaccinate sau care au fost deja infectate sunt susceptibile să se îmbolnăvească din nou.
Maria Van Kerkhove recomandă o monitorizare atentă prin testare, pentru a supraveghea virusul și a depista evenutalele mutații.
Dr. Tedros Ghebreyesus a repetat faptul că OMS speră ca, până la finalul acestui an, să poată declara sfârșitul stării de urgență sanitară la nivel global, legată de Covid-19.