Care sunt cele mai potrivite vinuri pentru masa de Revelion

Publicat: 31 dec. 2024, 20:23, de Marian Apipie, în LIFESTYLE , ? cititori
Care sunt cele mai potrivite vinuri pentru masa de Revelion

De pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească și un vin bun. De la vinuri roșii, albe sau roze, în fiecare an de Revelion vrem să alegem băutura potrivită în funcție de bucatele tradiționale. Daniel Haidarli, de profesie somelier, a detaliat, pentru wall-street.ro, care sunt cele mai inspirate asocieri culinare.

Care sunt cele mai potrivite vinuri pentru masa de Revelion? Specialiștii în arta vinului spun că nu putem da greș cu alegerea unui vin spumant pentru sărbătorile de iarnă, fiind băutura care ne poate acompania cu succes de la aperitiv până la desert.

„Preparatele culinare din luna decembrie sunt de o mare varietate, aciditatea și savoarea unui spumant de calitate făcând față cu brio acestor preparate culinare. După un post îndelungat, fripturile de tot soiul, sarmalele, chifetelele, costița afumată, leberul și caltaboșii trebuie să aducă pe masă vinuri albe, roze, rubinii, roșii, de la tinere (2-3 ani) până la cele cu câțiva ani în spate“, spune sommelierul Daniel Haidarli.

Atunci când alegem un vin pentru a-l pune pe masă, trebuie să ținem cont de mâncarea care va fi servită la aperitiv, felul întâi și desert. „Trebuie ținut cont de tot. La fiecare tip de mâncare eu recomand un vin. Mâncăm trei feluri de mâncare, putem bea pâna la trei feluri de vin. Să asociezi un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat. În primul rand, asocierea vin – mâncare este în totalitate o experiență personalizată de fiecare în parte, de papilele gustative ale fiecăruia“, precizează sommelierul.

Care sunt cele mai potrivite vinuri pentru masa de Revelion. Sfaturile somelierului

Producătorii scriu pe etichete cu ce fel de mâncare merge vinul respectiv. De exemplu, pentru un peşte gras trebuie un vin alb cu o aciditate mai mare, pentru o salată, fără roşii în compoziţia ei, merge la fel un vin alb, pentru carnea de porc trebuie ales un vin roşu”, explică somelierul Sevghin Menan pe site-ul winetaste.ro.

De regulă, o masă cu mai multe feluri de mâncare, precum cea de Revelion, începe cu un vin alb, continuă cu un vin roze şi se termină cu vin roşu. „Vinul alb este perfect pentru antreuri şi salate, apoi serveşti un peşte, aici merge foarte bine un roze, iar la friptura din carne roşie se recomandă un vin roşu”, adaugă Sevghin.

De asemenea, pentru reuşita mesei, mai trebuie să aveţi în vedere câteva sfaturi:

  • cantitatea optimă de vin care se bea la o masă este 700 de mililitri pentru o persoană de 70 de kilograme;
  • nu combinăm vinul cu apă deoarece îi reducem proprietăţile;
  • temperatura ideală de consum este de 8-10 grade pentru vinul alb, 10-12 grade pentru roze şi 16-20 de grade pentru vinul roşu;
  • nu trebuie să uităm de accesorii: decantoare, aeratoare (amestecul de aer cu lichidul face ca vinul să se îmbunătăţească, să-şi deschidă aromele);
  • paharele care au în conţinutul sticlei o cantitate mai mare de plumb nu fac altceva decât să denatureze gustul vinului (ideal pentru vinuri este paharul de cristal).

Vinul rose merge cu orice 

Somelierii spun că există un tip de vin care poate fi consumat pe durata întregii seri, indiferent de ce se află pe platouri. Acesta este vinul rose care se potrivește cu foarte multe tipuri de mâncare. Pentru aperitiv, precum răcitură, şorici, tobă, şuncă se recomandă un vin alb sec, un muscat otonel.

De asemenea, vinul alb se pretează foarte bine la peşte. În funcţie de cum alegem să gătim peştele, alegem şi vinul, astfel încât să descoperim noi arome deosebite. Astfel, pentru un peşte afumat, dar şi macrou sau somon merg vinuri albe, precum Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay şi vinuri spumante, iar păstrăvul, ştiuca, şalăul merg cu vin alb sec sau demisec. Pentru felul principal de mâncare, friptură, sarmale, cârnaţi, tochitură, specialiștii recomandă să avem în casă un vin roşu sec.

Șampania merge cu mâncărurile grase

Despre șampanie, specialiștii spun că a fost întotdeauna un fel de as în mânecă, deoarece se potrivește cu mai mult sau mai puțin orice. „Aciditatea sa naturală și purificatoare o face să fie o pereche excelentă pentru mâncărurile care au multă grăsime sau bogăție sau pentru mâncărurile proaspete și vibrante”, spun specialiștii.

Șampania a fost inventată de călugărul Pierre Pérignon, din regiunea Champagne. Potrivit unei legende, el a fost surprins de o pocnitură puternică atunci când desfăcea o sticlă de vin. Atunci și-a dat seama că vinul, care nu fermentase suficient până la îmbuteliere, a reluat procesul de fermenare odată destupată sticla, ceea ce l-a făcut să devină spumos.