De unde se finanţează alegerile şi care sunt instituţiile implicate în scrutinele electorale din acest an
Guvernul a stabilit că finanţarea cheltuielilor ordonatorilor principali de credite aferente organizării şi desfăşurării alegerilor din acest an pentru Parlamentul European, Parlament, Preşedintele României şi autorităţile administraţiei publice locale se va asigură din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului, în limita sumelor stabilite prin Hotărâre. Suma pentru organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi pentru Parlamentul European nu a fost încã publicată, dar “Puterea” vă dezvăluie instituţiile care se vor implica în scrutinele electorale din acest an şi care va fi rolul acestora.
Regia Autonomă „Monitorul Oficial” a fost desemnată să asigure imprimarea buletinele de vot pentru scrutinele electorale din acest an, cu cel puţin 15 zile înainte de ziua votării. Hârtia necesară pentru imprimarea buletinelor de vot se va asigura și se va livra de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, la preț de înregistrare în contabilitate la valorile specificațiilor tehnice ale produsului aflat pe stoc, în condițiile legii. Plata hârtiei pentru buletinele de vot tipărite se va face de către AEP, în termen de 30 de zile de la publicarea rezultatelor alegerilor.
De subliniat că personalul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, inclusiv personalul unităților subordonate acesteia, care asigură centralizarea, manipularea, transportul, livrarea, distribuirea, restituirea și/sau predarea hârtiei necesare tipăririi buletinelor de vot, respectiv preluarea hârtiei rămase neutilizată, vor avea o indemnizație de 170 de lei pe zi de activitate.
Pe de altă parte, Compania Naţională „Imprimeria Naţională” – S.A. va confecţiona, cu 20 de zile înaintea zilei votării autocolantele cu menţiunea “VOTAT” care se vor aplica pe cărțile de identitate/buletinele alegătorilor, iar ştampilele cu menţiunea «VOTAT» vor fi făcute de Regia Autonomă „Monetăria Statului”. În schimb, AEP se va ocupa de confecţionarea ştampilei Biroului Electoral Central.
În ceea ce priveşte procesele-verbale privind constatarea rezultatelor alegerilor, modelele acestor tipizate se vor stabili prin hotărâre a AEP, cu avizul Institutului Național de Statistică (INS), cu cel puțin 20 de zile înaintea zilei votării. Guvernul a stabilit că procesele-verbale privind constatarea rezultatelor alegerilor vor fi editate şi tipărite de INS și direcțiile teritoriale de statistică. Tot INS va asigura, sub autoritatea Biroul Electoral Central, verificarea, scanarea și centralizarea proceselor verbale. Sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor generate de activitățile INS se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
Ca şi la celelalte alegeri, şi în data de 9 iunie 2024, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care este o instiituţie cu caracter militar, va asigura serviciile de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date, necesare birourilor electorale din țară, precum și funcționarea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor generate de activităţile STS
se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul instituţiei.
Prin derogare de la prevederile art. 23 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare, nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 21 alin. (7) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a OUG privind alegerile locale şi europarlamentare, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat disponibilizează la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în termen de o zi de la data solicitării Ministerului Finanţelor, creditele de angajament şi creditele bugetare reţinute în proporţie de 10%. Însă, în situaţia în care un ordonator principal de credite nu va răspunde la solicitarea şi în termenul prevăzute mai sus, Ministerul Finanţelor este autorizat să introducă, de drept, modificările necesare în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetului ordonatorului principal de credite.