De Ziua Femeii, doar de bine?
8 martie, de Ziua Femeii, ne-am obișnuit cu daruri mai mici sau mai mari, cu flori sau cine romantice venite din partea bărbaților. Iar mamele, așteaptă și se bucură de orice simbol primit cadou. E frumos, măcar pentru o zi, femeilor să le fie recunoscute meritele, să se simtă apreciate și iubite. Din păcate, pentru unele dintre ele, această zi trece foarte repede.
De Ziua Femeii, la Dialogurile Puterii, am vorbit despre condiția femeii cu Mirela Zivari, psiholog. Chiar dacă, astăzi, suntem sărbătorite, pentru binele nostru, am abordat deschis subiectele reale din viața femeilor.
Femeia este egală cu bărbatul?
”Femeia nu trebuie să fie egală cu bărbatul, răspunde Mirela Zivari, și nici măcar nu trebuie să ne gândim la o ierarhie. Rolurile și statutul nostru sunt total diferite. Fiecare are zona lui de competență, iar ceea ce au încercat sistemele politice, să ne uniformizeze, a fost o mare, mare greșeală. Am ajutat și noi într-un fel sau altul, pentru că de cele mai multe ori n-am avut curajul să ne exprimăm. Credințele noastre, opiniile noastre, știam că nu vor fi luate în seamă și nu vor fi ascultate. Însă pentru prezent, dacă ne referim la modelul fetelor mici, care acum sunt în creștere, le putem spune că, apropo de cine te face fericită, răspunsul este că nu relația poate să fie valoroasă. Cred cu tărie că vom putea spune, în momente importante ale vieții, că suntem mulțumite, că ne simțim împlinite, frumoase, feminine prin ceea ce facem noi pentru noi. Bărbații ne pot susține mergând la piramida nevoilor, undeva spre bază.”
Asta e valabil și de Ziua Femeii și în orice altă zi a anului.
Cum se definește statutul femeii?
În opinia psihologului Mirela Zivari, ”Vorbim de nevoia de stimă și statut, iar căsătoria îți oferă un statut în lumea în care trăim, indiferent de țara în care te afli. Iar când mergi mai sus, pe vârfuri, spre vârful piramidei, la nevoile de auto împlinire, acolo nu mai e rolul nimănui, este doar rolul tău. Ceea ce faci tu pentru tine.
Una dintre poveștile păgâne spune că aveam 3 roluri. Primul, al femeii fecioară, care de cele mai multe ori era reprezentată prin acele cozi împletite foarte, foarte lungi și care poate fi manipulată, mișcată ca o păpușă. Apoi, vorbim despre trupul femeii, maternitatea cea dătătoare de viață. Și al treilea este rolul de soacră, despre baba care le știe pe toate și care dictează cine cu cine face înțelegerile între familii și care se transmit generațiilor următoare, din nefericire. De la această poveste păgână ne dăm seama cât de mult s-a păstrat în inconștientul nostru colectiv sentimentul de supunere, de lipsă de valoare. Suntem la 100 și ceva de ani de când femeia are drept de vot. Dar chiar și în momentul de față sunt țări unde femeile nu au drept de vot sau unde nici măcar nu au certificat de naștere.”
Dacă nu s-a născut băiat, ce rost are?
Urmăriți interviul integral cu Mirela ZIvari, la Dialogurile puterii!