De Ziua Internațională a Drepturilor Omului vă îndemn să respectați dreptul la viață, spune Robert Cazanciuc
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a transmis, sâmbătă, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, un îndemn pentru respectarea dreptului la viaţă şi a celorlalte drepturi ale omului.
„Obligaţia de a respecta drepturile. Toţi oamenii au drepturi, fără nicio putinţă de tăgadă. De la naştere şi până la moarte. Dar, mergând mai departe, mi-aş permite să spun că, de fapt, chiar de la Facerea omului când Dumnezeu i-a dat libertate să aleagă şi să decidă asupra propriei existenţe. Din orice perspectivă am analiza această realitate, fie religioasă, fie filosofică, fie morală, această libertate primordială s-a transformat într-o obligaţie de conservare a vieţii, atât proprie, cât şi a celorlalţi, din care derivă complementar dreptul la viaţă. Adică, pe principiul de reciprocitate ‘eu am dreptul la viaţă, tu ai obligaţia să nu mi-o iei'”, a scris Cazanciuc pe Facebook.
El s-a referit la dreptul la viaţă şi la celelalte drepturi, menţionând că toţi oamenii sunt egali, dar, în istoria omenirii, acestea au fost încălcate.
„Având la bază primordialul drept la viaţă, s-au născut implicit toate drepturile omului, consfinţite şi consacrate de-a lungul timpului, care, în esenţă, corespund necesităţilor fundamentale umane: educaţia, sănătatea, munca, proprietatea etc. Iar principiul de bază al acestor drepturi este cel al egalităţii şi nediscriminării. Adică, toţi oamenii sunt egali şi toţi le au în mod egal. Cu toate acestea, în istoria omenirii, din cauze care ţin mai degrabă de raţiune decât de sentimente, drepturile izvorâte din cel la viaţă, dar chiar şi acesta, au fost nu doar ignorate, ba chiar şi încălcate. Poate că şi din cauza libertăţii divine de a decide. Numai că aceasta a fost extinsă şi asupra celorlalţi semeni, fără a ţine cont de faptul că, aşa cum spunea filosoful John Stuart Mill, „libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt””, a mai scris senatorul PSD.
Cazanciuc a menţionat şi Declaraţia universală a recunoaşterii drepturilor omului, adoptată în urmă cu 74 de ani de aproape 60 de state.
„Aşa s-au născut treptat, pe măsura evoluţiei societăţii, instrumente şi instituţii de apărare a drepturilor omului. Paradoxal, acestea au fost create tot de om. Şi în final, acum 74 de ani, o declaraţie universală de recunoaştere a lor, adoptată de aproape 60 de state. Fireşte, acest demers nu creează consecinţe juridice în cazul încălcării, fiind conceput mai degrabă ca un „ideal comun spre care trebuie să tindă toate popoarele şi toate naţiunile”. S-ar putea spune multe, chiar dacă unele s-au tot spus de-a lungul timpului şi al omenirii, însă, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, vă încurajez şi vă îndemn, până în punctul de a milita chiar, să respectaţi dreptul la viaţă, să respectaţi drepturile semenilor voştri, drepturi pe care şi voi le aveţi. Pentru că, dacă unii le au şi le sunt recunoscute, de ce să nu le aibă şi alţii?”, a mai transmis Robert Cazanciuc.