Decesele provocate de infecțiile fungice s-au dublat, în ultimii zece ani
La nivel global, decesele legate de infecțiile fungice s-au dublat și un expert a depistat primele trei ciuperci responsabile de aceste boli, pe care le numește ”ucigașe”.
Potrivit experților citați de The Sun, rezistența la antifungice și incapacitatea medicilor de a recunoaște semnele acestor boli în timp scurt ar fi la originea creșterii numărului de decese.
Mai precis, infecțiile fungice (provocate de ciuperci) reprezintă aproximativ 6,8% din decesele raportate la nivel mondial: cu 3,8 milioane de persoane afectate.
”Deși diagnosticul pentru infecțiile fungice s-a îmbunătățit în cursul ultimelor ani, accesul la aceste teste și folosirea lor reală este limitată – și nu doar în țările cu venituri mici. Multe dintre acești pacienți mor pentru că medicul lor nu recunoaște că aceștia suferă de o boală fungică, sau pentru că recunosc boală prea târziu”, explică prof. David Denning, expert în boli infecțioase.
În mod special, acest tip de infecții sunt extrem de periculoase în cazul persoanelor mai vulnerabile.
Infecții respiratorii
Care sunt fungii (ciupercile) cele mai periculoase? Prof. Denning pune pe această listă: Candida, aspergillus și ciuperca neagră, pe care le consideră marii ucigași. Și completează: Acestea sunt aproape de noi și ”trăiesc” în corpul nostru și pe pielea noastră.
Așa cum amintește The Sun, Candida trăiește pe pielea și în intestinul omului.
În general, este inofensivă, dar poate provoca infecții, atunci când se înmulțește. ”Dacă trece de peretele intestinal și intră în circulația sângelui, poate provoca septicemie, o reacție cu potențial letal.
A doua ciupercă ”ucigașă” este Aspergillus, care se prezintă sub formă de mucegai și poate provoca infecții respiratorii.
Ciuperca neagră este mai rară, dar periculoasă atunci când sunt inhalați sporii de mucegai.