Decizia Curții de Justiție a UE: „Dreptul de a deveni membru al unui partid politic în alt stat UE”

Publicat: 19 nov. 2024, 18:21, de Rona David, în Internațional , ? cititori
Decizia Curții de Justiție a UE: „Dreptul de a deveni membru al unui partid politic în alt stat UE”

Unui cetățean al unui stat al Uniunii Europene (UE) care are reședința într-un alt stat membru nu i se poate refuza calitatea de membru al unui partid politic, a decis, marți, 19 noiembrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Legislația poloneză și cehă a încălcat dreptul cetățenilor

CJUE a hotărât că legislația poloneză și cehă – care „conferă dreptul de a deveni membru al unui partid politic doar cetățenilor lor” – a încălcat dreptul cetățenilor UE rezidenți în aceste țări de a candida la alegerile locale și europene.

Cetățenii Uniunii Europene se pot stabili într-un alt stat membru și pot candida la alegerile municipale sau europene, fără a fi nevoie să obțină naționalitatea țării respective

Legislația europeană autorizează cetățenii Uniunii Europene să se stabilească într-un alt stat membru și să candideze la alegerile municipale sau europene, fără a fi nevoie să obțină naționalitatea țării respective. Cu toate acestea, statele membre sunt libere să impună restricții privind alegerile naționale.

Legile care impun condiții de naționalitate pentru apartenența la un partid politic sunt ilegale în UE

CJUE a constatat că legile care impun condiții de naționalitate pentru apartenența la un partid politic, deși nu sunt interzise în mod explicit de legislația UE, împiedică cetățenii UE să își exercite pe deplin dreptul de a se prezenta la alegeri. Prin urmare, sunt ilegale.

Decizia vine în urma unei plângeri depuse de Comisia Europeană împotriva legilor cehe și poloneze care împiedică cetățenii străini să se alăture partidelor politice din aceste două țări.

„Partidele politice au un rol primordial în sistemul democrației reprezentative”, amintește CJUE în comunicatul său de presă. „În consecință, interdicția apartenenței la un partid politic plasează acești cetățeni ai Uniunii într-o situație mai puțin avantajoasă decât cea a cetățenilor cehi și polonezi în ceea ce privește eligibilitatea pentru alegerile municipale și europene.”

„Această diferență de tratament, interzisă de dreptul Uniunii, nu poate fi justificată prin motive legate de respectarea identității naționale”, continuă CJUE.

Curtea subliniază, de asemenea, că identitatea națională este deja respectată în absența constrângerilor UE privind capacitatea statelor membre de a restricționa accesul la alegerile naționale: „Legislația UE nu impune statelor membre să acorde cetățenilor Uniunii în cauză dreptul de a vota și de a candida pentru alegerile naționale și nici nu le interzice să limiteze rolul acestor cetățeni într-un partid politic în contextul acestor alegeri”.

Hotărârile Curții de Justiție sunt definitive și fără recurs

Dacă Polonia și Republica Cehă sunt obligate să respecte această decizie, nu sunt planificate sancțiuni în această etapă. Cu toate acestea, în cazul în care Comisia Europeană concluzionează ulterior că aceste țări nu s-au conformat cu decizia CJUE, poate lua măsuri legale suplimentare pentru a obține sancțiuni financiare.

Sursa: Euractiv.fr