Decizie CCR în legătură cu judecătorii care au colaborat cu Securitatea

Publicat: 08 apr. 2025, 22:28, de Alice Călin, în Justitie , ? cititori
Decizie CCR în legătură cu judecătorii care au colaborat cu Securitatea
Sursă foto: freepik.com

Curtea Constituțională a României (CCR) a pronunțat o decizie cu impact major asupra sistemului de justiție. Aceasta a admis o excepție de neconstituționalitate care vizează legea de organizare judiciară. Drept urmare, judecătorii care au colaborat cu Securitatea nu vor mai putea ocupa funcții de conducere în sistemul judiciar.

Judecătorii care au colaborat cu Securitatea, eliminați din funcțiile de conducere

Articolul de lege contestat stipula interdicția de a fi numiți în funcții de conducere a judecătorilor „care au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influențează sau ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuțiilor prevăzute de lege”.

În urma deliberărilor, CCR a admis excepția de neconstituționalitate, constatând că sintagma referitoare la serviciile de informații este constituțională în măsura în care vizează exclusiv perioada anterioară anului 1990.

Mai mult, Curtea a extins efectele deciziei și asupra unor articole similare din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor (articolele 108 alin.(6), 142 alin.(4), 144 alin.(2) și 150 alin.(4)), pe care le-a declarat neconstituționale. De asemenea, Curtea a constatat neconstituțională trimiterea din articolul 49 alin.(11) din Legea nr. 303/2004 la articolul 48 alin.(10) din același act normativ.

CCR a argumentat că dispozițiile legale examinate erau „imprevizibile și discriminatorii”.

Semnal clar pentru integritatea justiției

Decizia CCR reprezintă un semnal clar privind importanța integrității și independenței sistemului judiciar. Prin interzicerea accesului la funcții de conducere pentru magistrații cu un trecut în serviciile de informații comuniste, Curtea Constituțională urmărește să consolideze încrederea publicului în justiție și să prevină orice influență nejustificată asupra actului de justiție.

Hotărârea vine într-un context în care trecutul comunist și legăturile cu fosta Securitate au rămas subiecte sensibile în societatea românească, iar eliminarea oricărui potențial conflict de interese sau influențe din trecut este considerată esențială pentru buna funcționare a statului de drept.