Decizie finală pentru angajații din România. Câte zile trebuie să stea, de fapt, în preaviz
Decizie importantă pentru salariații din România. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit câte zile trebuie să stea în preaviz un angajat care a fost concediat și când începe și se termină exact acesta. Când este, de fapt, ultima zi de muncă în cadrul companiei.
Cât stai în preaviz când ești concediat
În ultima vreme, tot mai mulți angajați se plâng de faptul că sunt concediați. Puțini dintre ei știu, însă, care sunt drepturile lor în această situație, respectiv atunci când concedierea nu vine pe motive ce nu țin de persoana acestora.
Astfel, ICCJ a stabilit că durata preavizului nu poate fi mai mică de 20 de zile și începe în ziua următoare comunicării deciziei de concediere, până în momentul în care se împlinește termenul complet.
“Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 75 alin. (1) şi art. 278 alin. (1) din Codul muncii, termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz şi se împlineşte în ultima zi a termenului, dispoziţiile art. 181 alin. (1) pct. 2 şi alin. (2) din Codul de procedură civilă, precum şi cele ale art. 2.553 alin. (1) din Codul civil nefiind aplicabile. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, se arată în decizia ICCJ.
În Codul Muncii este explicat, la articolul 75, alineatul (1), că persoanele concediate în temeiul articolului 61, literele c) și d) – respectiv din cauza unor inaptitudini fizice sau psihice, confirmate în urma unor expertize medicale sau pentru că nu mai corespund profesional locului de muncă unde sunt încadrate – dar și în temeiul articolelor 65 și 66 – respectiv în cazul în care angajatorul face concedieri colective ori desființează posturi – beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
În cazul în care un angajat este concediat pe nedrept, acesta ar dreptul de a intenta o acțiune în instanță împotriva companiei. Conform reprezentanțlor societății de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații, au existat cazuri în care salariații au primit câștig de cauză.