Decizie importantă a Curții de Justiție a UE în dosarele de corupție
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a emis astăzi o hotărâre crucială în dosarele de corupție, stabilind că instanțele românești trebuie să aplice deciziile Curții Constituționale a României (CCR) privind prescripția, însă nu sunt obligate să urmeze decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care extindea perioada de prescripție în perioada 2014-2018.
Verdictul CJUE a venit în urma cauzelor C-107/23 și C-131/23, unde instanța europeană a subliniat că deciziile CCR pot fi aplicate în perioada 2018-2022, conform principiului legii penale mai favorabile. Cu toate acestea, CJUE a exclus extinderea perioadei de prescripție stabilită de ÎCCJ pentru anii 2014-2018.
În esență, CJUE a stabilit că infracțiunile de corupție se prescriu mai rapid doar în intervalul 2018-2022, în urma deciziilor CCR, respingând extinderea perioadei de prescripție impusă de ÎCCJ pentru anii precedenți.
Deși instanțele românești au interpretat inițial hotărârea CJUE ca fiind aplicabilă doar în cazul fraudelor cu fonduri europene, evaziunii fiscale și contrabandei, noua decizie în cauza C-131/2023 reiterează poziția CJUE, accentuând că această interpretare se aplică și în dosarele de corupție.
Această hotărâre are implicații semnificative asupra proceselor judiciare în derulare și a celor viitoare legate de corupție în România, oferind claritate în ceea ce privește aplicarea deciziilor CCR în această materie. Avocații și procurorii vor trebui să adapteze strategiile legale în funcție de această interpretare a CJUE, deschizând calea pentru o analiză atentă a dosarelor aflate în curs de judecare și a celor care urmează să fie aduse în instanță.