Decizie majoră a Armatei Române: Înființează batalion de drone militare Bayraktar la Timișoara
Armata Română se modernizează. Concret, urmează să se înfiinţeze un batalion de drone militare Bayraktar, care va operaţionalizat de Batalionul 184 Senzori şi Apărare Antiaeriană din Timişoara.
Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara, care va operaționaliza aceste drone, este în plin proces de recrutare și de pregătire pentru recepționarea celor 18 aeronave.
Despre sistemele Bayraktar TB2 a început să se vorbească mai mult odată cu atacarea Ucrainei de către Rusia, ele intrând deja în mentalul public. În primele luni ale conflictului, armata ucraineană a folosit drone Bayraktar produse în Turcia pentru a lovi ținte la sol pe întreaga lungime a frontului de peste 900 de kilometri.
Dronele Bayraktar s-au remarcat prin faptul că au lovit eficient sistemele de apărare aeriană rusești, centre de comandă și control, noduri logistice și coloane de blindate. Imaginile surprinse din aer au arătat modul în care au fost oprite coloanele de blindate înaintând spre Kiev.
Drone Bayraktar TB2 produse de Turcia
Dronele Bayraktar TB2 sunt de fabricație turcească. Analiștii susțin că succesul acestor drone se datorează faptului că au amprenta radar foarte redusă și, nu în ultimul rând, nici nu sunt foarte scumpe, raportat la concurența din piață.
Dronele Bayraktar, produse de compania Baykar Defense, deținută de frații Bayraktar (dintre care unul este chiar ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan), deveniți adevărați idoli în Turcia, reprezintă nava amiral a industriei de apărare din Turcia.
Ele se bucură de succes și peste hotare, în prezent, fiind exportate în zece țări, printre care se numără și Ucraina, care ar fi cumpărat mai multe astfel de dispozitive, potrivit informațiilor vehiculate în presă. Mai mult, Ucraina a pus la punct chiar și producţia locală a acestor drone, împreună cu Baykar Technology.
Cu o lungime de 6,5 metri și cu o capacitate de transport de circa 65 kilograme de muniţie, vehiculele aeriene de recunoaștere şi atac Bayraktar TB2 sunt de două ori mai ușoare decât concurentul american US Reaper. Ele sunt capabile să zboare până la 27 de ore cu o viteză maximă de 220 km/oră.
Turcia este un jucător important în industria apării și unul dintre cei mai mari importatori de armament la nivel mondial. În aceași timp, este și un exportator de armament, în ultimii 30 ani, livrările fiind în creștere cu 5%, conform datelor publicate de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm.