Decizie radicală în cazul fostului ministru, Nicolae Bănicioiu. A fost achitat în dosarul mitei de 800.000 de euro
Fostul ministru al Sănătății și al Tineretului și Sporturilor, Nicolae Bănicioiu, a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) într-un dosar în care fusese acuzat de luare de mită și trafic de influență.
Nicolae Bănicoiu, achitat
Acuzațiile aduceau în discuție faptul că Bănicioiu ar fi primit aproape 800.000 de euro de la oameni de afaceri în schimbul influențării numirilor de manageri de spital și facilitării unor contracte publice. Totuși, instanța a constatat că răspunderea penală pentru acuzația de trafic de influență a fost prescrisă, iar în ceea ce privește acuzația de luare de mită, a stabilit că „fapta nu există”.
Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile, lăsând astfel loc pentru continuarea procedurilor juridice în acest caz. Totuși, chiar dacă Bănicioiu a fost achitat, instanța a decis confiscarea unor sume importante de bani, în total peste 1,2 milioane de lei, reprezentând dividende pe care fostul ministru le-ar fi primit în mod ilegal de la două firme.
Aceste sume sunt legate de activitatea firmelor Hemos Med SRL și Disan Ortomed SRL, care, conform anchetatorilor, au avut legături cu afaceri derulate cu spitale publice.
Ancheta DNA a relevat că, între decembrie 2012 și aprilie 2015, pe când acesta deținea funcția de ministru, acesta ar fi primit promisiunea unor sume considerabile de bani de la doi oameni de afaceri.
În schimb, fostul ministru ar fi exercitat influență asupra ministrului Sănătății de la acea vreme pentru a păstra în funcție sau a numi manageri ai unor spitale și institute publice din București și Ilfov, în beneficiul firmelor celor doi oameni de afaceri, care desfășurau contracte profitabile cu aceste unități medicale.
De asemenea, anchetatorii au menționat că în aprilie 2015, Bănicioiu ar fi primit indirect, prin intermediul unei terțe persoane, suma de aproximativ 1,8 milioane de lei, provenind tot din dividendele acestor firme. Ulterior, în 2018, complicea lui Bănicioiu a primit încă 806.447 de lei, reprezentând dividende pentru anul 2015 de la una dintre firmele implicate.
Măsurile asiguratorii impuse asupra bunurilor lui Nicolae Bănicioiu rămân în vigoare, iar instanța a dispus menținerea acestora pentru a acoperi suma confiscată, de peste 1,2 milioane de lei.