Klaus Iohannis, decizii de ultimă oră: Vom investi în digitalizarea educației
Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri o declarație de presă la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu liderii coaliției de Guvernare.
În ceea ce privește discuția privind distribuirea banilor europeni, președintele României a precizat faptul că Programul România educată va fi finanțat cu 4 miliarde de euro.
Președintele a menționat că prin PNRR, România va investi în digitalizarea Educației, în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie, în pregătirea specialiștilor în meseriile viitorului, iar școlile din comunitățile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin și servicii suplimentare. În total, este vorba de investiții de 780 de milioane de euro în sistemul de Educație prin PNRR.
„Cei 30 de miliarde euro de care vom beneficia prin acest plan reprezintă o șansă majoră pentru dezvoltarea României. Oportunitate care va permite economiei, dar și societății românești o rezistență sporită în cazul unor viitoare crize. Totodată, este important să înțelegem că acest plan care e prescurtat PNRR ne oferă cel mai bun context pentru organizarea reformelor amânate atâți ani, reforme care vor îmbunătăți viața de zi cu zi a fiecărui român dezvoltă prin dezvoltarea și modernizarea activității în sănătate, în economie, în educație și în administrație.
Este o oportunitate extraordinară și pentru sistemul de educație din România. Programul România Educată va fi finanțat cu 4 miliarde de euro. Vom avea astfel școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare. Dar vom investi și într-o rețea de școli verzi, eficiente energetic și adaptate schimbărilor climatice.
Totodată vom investi în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie dar și în specialiști și pregătirea specialiștilor în meseriile viitorului. Școlile din comunitățile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin și servicii suplimentare pentru că educația din România nu își mai permite să piardă nici un copil .
Digitalizarea va fi o parte importantă în educație iar accentul se va pune pe două componente: formarea competențelor digitale și asigurarea resurselor educaționale digitale. Elevii, studenții, și cadrele didactice trebuie să fie pregătiți și sprijiniți să acceseze instrumente digitale. Ne propunem să investim în acest demers 780 milioane euro”, a declarat președintele.