Dedesubturile dosarului “Moraviţa 2”. Corupţie sau interese ascunse?
În urmă cu aproape şapte ani, mai precis în data de 31 mai 2016, procurori DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție au descins în forţă la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moraviţa reţinând peste 50 de suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, contrabandă și complicitate la contrabandă. Tot atunci au fost realizate 41 de percheziții, atât la PTF Stamora-Moraviţa, cât și la domiciliile polițiștilor de frontier și al contrabandiștilor și au fost puse în aplicare 58 de mandate de aducere la audieri, toate cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei București.
De remarcat faptul că decinderile au fost făcute aşa cum se obişnuieşte, cu presa de faţă. Cei mai mulţi dintre cei reţinuţi şi ulterior încarceraţi preventiv luni bune au fost poliţişti de frontieră. CUlmea, nici un vameş nu a fost luat la ţntrebări, deşi contraband imputată poliţiştilor de la PTF Stamora-Moraviţa nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul direct al angajaţilor Direcţiei Generale a Vămilor din respectivul punct de frontier.
Chiar la debutul acţiunii, procurorul de caz, Alex Florenţa (pe atunci la DIICOT Timişoara, acum ocupă funcţia de procurer general al României), declara că din “cercetările efectuate în mai multe dosare penale privind săvârșirea unor infracțiuni de contrabandă de către membrii unor grupuri infracționale, a rezultat că poliţiştii de frontieră din PTF Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct şi a şefilor de ture, s-au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie pentru a obţine diferite beneficii material”.
Mai mult, procurorul Florenţa preciza că sumele de bani primite drept mită de către polițiști de frontieră la PTF Stamora-Moraviţa erau în scopul neîndeplinirii de către aceştia a îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, în special a infracțiunilor de contrabandă şi a contravenţiilor săvârşite în zona lor de competenţă.
In afara acuzaţiei de grup infracţional organizat care sprijinea contrabanda, procurorul Alex Florenţa dezvăluia la vremea respectivă că activitățile infracționale desfășurate prin PTF Moravița de către polițiștii de frontieră au vizat inclusiv sprijinirea traficului de migranți şi favorizarea trecerii frontierei de stat unor infractori dați în urmărire generală. Totodată, poliţiştii de frontieră au mai fost acuzaţi că au permis în schimbul primirii de mită introducerea în ţara, din Serbia, de utilaje agricole, dar şi de ceasuri de lux Rolex care erau ulterior vândute în afara graniţelor ţării.
Ce a atras atenţia încã de la începutul anchetei în privinţa realităţii prezentate a fost afirmaţia procurorului Alex Florenţa conform căreia mita primită de grupul infracţional organizat fluctua între …. 5 lei, 10 lei şi maximum 100 de euro.
Cert este că la finalizarea rechizitoriului, după patru ani de anchetă în care procurorul Alex Florenţa a plimbat dosarul pe ruta DIICOT- DNA – DIICOT, “prejudiciul” menţionat în dosar (adică mita care ar fi fost primită de poliţiştii de frontieră) a avut “fabuloasa” valoare de … 3.410 euro şi 275 lei.
In anul 2022, la finalizarea judecării pe fond a dosarului la Tribunalul Timiş, multe dintre acuzaţiile aduse poliţiştilor de frontieră au picat, nefiind acoperite de probe, astfel că mulţi dintre inculpaţi au primit pedepse cu suspendare pentru acuzaţii precum primirea unor sume de bani variind între 25 de lei şi maximum 75 de lei.
La ora actuală, dosarul se judecă la Curtea de Apel Timişoara şi este foarte probabil ca şi celelalte acuzaţii aduse de procurorul Alex Florenţa să cadă în instanţă, deoarece acestea nu sunt acoperite de probe. Mai mult, trebuie precizat că din datele aflate la dosarul cauzei, investigatorul sub acoperire utilizat în Ancheta procurorului Florenţa nu a avut calitatea de ofiţer judiciarist şi, mai mult, acesta a mistificat anumite probe, ba chiar a acţionat deseori ca şi agent provocator, fapt condamnat de CEDO.
Insă bomba din acest dosar o reprezintă anumite probe adunate de inculpaţi, care demonstrează că procurorul Alex Florenţa i-a obligat să semneze, urmare a unor presiuni psihice, acorduri de recunoaştere şi diverse denunţuri pe care aceştia nu au avut posibilitatea nici măcar de a le citi nici măcar în prezenta avocaţilor aleşi.
Insă mai multe informaţii referitoare la modul în care a decurs ancheta în acest dosar cunoscut sub numele de “Moraviţa 2”, regăsiţi într-un interviu- bombă realizat de jurnalistul Ovidiu Zară la S4TV cu unul dintre inculpaţii din acest dosar, fostul şef de tură de la PTF Stamora-Moraviţa, ofiţerul superior Furcea Gabriel, considerat de către procurorul Alex Florenţa “liderul reţelei infracţionale”.