Dedicație pentru infractori: Guvernul schimbă legea privind regimul armelor și al munițiilor!

Publicat: 09 mai 2024, 06:29, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Dedicație pentru infractori: Guvernul schimbă legea privind regimul armelor și al munițiilor!

Guvernul va adopta azi un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor

Un proiect de Ordonanță de urgență propune modificări esențiale în reglementarea armelor de foc din România, în conformitate cu principiile constituționale și deciziile Curții Constituționale. Scopul principal al acestor modificări este de a individualiza sancțiunile pentru persoanele implicate în infracțiuni cu caracter violent, ținând cont de gravitatea și pericolul social al faptelor comise.

Regimul juridic al armelor de foc este caracterizat printr-un set de măsuri restrictive, care trebuie să se constituie în garanții pentru protejarea dreptului la viață.

”Prin prezentul proiect de Ordonanță de urgență se propune punerea în acord a Legii nr. 295/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu dispozițiile Constituției, în sensul de a individualiza faptele săvârșite cu intenție de către inculpat prin raportare la natura, gravitatea şi pericolul social al acestora, numai acele fapte urmând a atrage restrângerea unor drepturi aferente regimului armelor și munițiilor, prin raportare la aspectele conținute în Decizia Curții Constituționale nr. 78/2024”, se spune în nota de fundamentare a proiectului.

Intervenția normativă asupra dispozițiilor art. 14 alin. (1) lit. d) și ale art. 57 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 295/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, va asigura atât caracterul preventiv și scopul acestora (înlăturarea stării de pericol produse și preîntâmpinarea săvârșirii unor fapte antisociale prin mijlocirea armelor/munițiilor deținute), dar și caracterul proporțional al măsurii administrative aplicate (precum suspendarea dreptului de a deține arme) cu fapta săvârșită de către inculpat.

Cu alte cuvinte, atât în cuprinsul dispozițiilor art. 14 alin. (1) lit. d), cât și în cele ale art. 57 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 295/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, condiția negativă de a nu fi inculpat în cauze penale pentru fapte săvârșite cu intenție va fi detaliată prin enumerarea cazurilor (faptelor penale) în care există suspiciuni cu privire la pericolul pe care făptuitorul îl prezintă pentru societate prin prisma posibilității de a procura, a deține, a purta și folosi arme. În concret, faptele avute în vedere vor fi cele săvârșite cu intenție, prevăzute de Codul penal, Partea specială, titlurile I, II, III, IV, VII – Capitolul 3, titlul VIII – Capitolul 1 și 2, titlurile X, XI, XII şi art. 336338 și 351, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor și altor operațiuni cu produse militare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, o soluție normativă în acest sens a fost reglementată în forma în vigoare a Legii nr. 295/2004, astfel cum a fost modificată prin art. I pct. 3 din Legea nr. 319/2015.

NF