Deficit agroalimentar mai mare cu 31%, în primul semestru. România, dependentă de importurile de carne de porc

Publicat: 27 sept. 2021, 12:59, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Deficit agroalimentar mai mare cu 31%, în primul semestru. România, dependentă de importurile de carne de porc

România a înregistrat un deficit de 1,27 miliarde euro în comerţul cu produse agroalimentare, în primul semestru din acest an, cu peste 31% mai mare, față de perioada similară din 2020, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Țara noastră exportă cereale și importă, în schimb, carne de porc, care a ajuns să asigure în mare parte consumul intern.

Astfel, exporturile de produse agroalimentare au atins 3,6 miliarde de euro, în creştere faţă de aceeași perioadă din 2020, când livările se ridicau la 3,4 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii. În același timp, importurile de produse agroalimentare s-au ridicat la 4,9 miliarde euro, comparativ cu 4,3 miliarde euro, în primele șase luni din 2020.

Top alimente exportate

Alimentele care au adus cele mai multe încasări în primele șase luni au fost: porumbul, cu un total de 737,2 milioane euro, grâu şi meslin (467 milioane euro), ţigările de foi, trabucuri şi ţigarete (328,8 milioane euro), alte tutunuri şi înlocuitori de tutunuri (265,1 milioane euro) şi seminţele de floarea-soarelui (250,9 milioane euro).

Prezența porumbului pe prima poziție nu este deloc o surpriză, țara noastră fiind unul dintre cei mai mari producători la nivelul UE, disputându-și poziția de lider cu Franța. În condițiile în care cererea internă este redusă, pe fondul declinului înregistrat de zootehnie, exportul este, cel puțin deocamdată, soluția salvatoare pentru secorul vegetal.

Noi consumăm foarte puțin din ceea ce producem, dintotdeauna s-a exportat. Soluția este să se integreze cât mai mult din producția primară. Ce poată să facă Ministerul Agriculturii? Să sprijine investițiile în depozitare și procesare. În următorii doi ani sunt disponibile fonduri europene de peste un miliard de euro doar pentru procesare si depozitare”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros pentru Puterea.ro la Ziua Porumbului.

Carne de porc de import

La import, porumbul ocupă prima poziţie, în perioada ianuarie – iunie 2021, cu o valoare de 252,5 milioane euro, față de 201 milioane euro, în perioada similară din 2020, urmat de carnea de porc proaspătă refrigerată sau congelată – 246,9 milioane euro. Aproape 200 de milioane euro s-au dus pe produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi, 192,2 de milioane euro pentru preparate folosite în hrana animalelor şi 184,9 milioane euro pentru preparate alimentare nedenumite.

Așa cum ne-am obișnuit de câțiva ani, carnea de porc atârnă greu în balanța agroalimenară. Chiar dacă nivelul importurilor este îngrijorător, trebuie remarcată totuși diminuarea importurilor cu aproape 50 milioane euro, raportat la primul semestru din 2020.

Din păcate, la acest moment, importurile au ajuns să asigure undeva la 90% din necesarul intern de carne de porc, față de 50%, în urmă cu câțiva ani, potrivit estimărilor avansate de crescătorii interni. Aceștia au solicitat Guvernului să declare stare de calamitate în sector, după ce pesta porcina africană a decimat efectivele de animale, existând riscul ca de Sărbători carnea românească să fie o raritate pe piață.

Deficit de două miliarde euro, în 2020

România a încheiat anul 2020 cu un deficit de aproape două miliarde euro în comerţul cu produse agroalimentare, în condiţiile în care importurile au urcat până la 8,9 miliarde euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde  euro.

Numai pe relația cu statele UE, deficitul a depăşit 3,17 miliarde euro (2,654 miliarde euro în 2019), în timp ce excedentul înregistrat cu ţările extracomunitare a coborât la 1,236 miliarde euro anul trecut, de la 1,428 miliarde euro în 2019.