Deliciosul pepene cu miez roșu poate fi periculos, avertizează specialiștii!
Deliciosul pepene cu miez roșu conține mulți nutrienți valoroși, dar unul dintre aceștia este extrem de periculos pentru persoanele cu boli renale cronice, avertizează trei studii recente.
Motiv pentru care este înțelept să ascultăm sfatul medicului Mihaela Bilic: ”Pepenele se mănâncă cu felia”
Pepenele verde înseamnă peste 90% apă și un conținut scăzut de calorii, fiind un desert ideal în timpul verii. Asigură hidratarea și este hipocaloric. Și din punct de vedere nutrițional trebuie știut că pepenele verde are un conținut bogat în aminoacizi și minerale: potasiu, calciu, fier și magneziu.
Autorii celor trei studii și-au focalizat atenția asupra faptului că pepenele verde are un conținut surprinzător de ridicat de potasiu, element care reprezintă un risc major pentru sănătatea persoanelor cu boli renale cronice.
Dacă există un exces de potasiu, de exemplu după ce am mâncat mai multe felii de pepene verde, crește riscul de hiperkaliemie.
Hiperkaliemia reprezintă un dezechilibru electrolitic, mai frecvent la persoanele cu probleme renale, care poate provoca aritmii cardiace, probleme musculare, paralizie, chiar deces.
Unul dintre studii prezintă și un exemplu concret. Un bărbat cu diabet zaharat de tip 2 și boală cronică severă de rinichi a ajuns la secția terapie intensivă. Medicii au depistat că pacientul avea probleme cardiace; puls și tensiune arterială scăzute. Ei au mai depistat că pacientul avea obiceiul de a mânca în fiecare seară multe felii de pepene cu miez roșu. Așa a ajuns la hiperkaliemie. Dar, după ce a renunțat la acest obicei, pacientul nu a mai avut probleme.
În cazul pacienților cu boală cronică de rinichi, riscul de hiperkaliemie este deosebit de mare, deoarece rinichii lor nu au capacitatea de a filtra excesul de potasiu din sânge.
Un alt studiu a analizat cazul unui alt pacient: un bărbat în vârstă de 72 de ani transportat la spital din cauza problemelor de ritm cardiac. În urma examinării și anamnezei, medicii au descoperit că, în luna precedentă, pacientul a băut zilnic câte două pahare de suc de pepene verde. Pe lângă efectul excesului de potasiu la acest pacient intervenea și medicația. Se știe că medicamentele pentru tensiunea arterială reduc capacitatea rinichilor de a absorbi potasiul, facilitând apariția hipercalcemiei (prea mult calciu în sânge), care provoacă aritmia cardiacă.
Atenție la dieta cu pepene verde!
În concluzie, trebuie știut că dieta cu pepene verde este contraindicată în diabet zaharat, boli ale pancreasului, pietre la rinichi, adenom de prostată, pielonefrită (inflamații ale rinichilor și pelvisului provocate de infecții bacteriene) etc. Așadar, așa cum recomandă medicul Mihaela Bilic, ”pepenele se mănâncă cu felia”.