„Democrația” lui Elon Musk. A concediat angajați Tesla când a aflat că voiau să-și facă sindicat
Tesla a concediat zeci de angajaţi, de la o uzină din SUA, la o zi după ce muncitorii au lansat o campanie pentru formarea unui sindicat.
La începutul acestei săptămâni, lucrătorii Tesla din New York au declarat că se vor alătura sindicatului Workers United Upstate New York, ceea ce îi va ajuta să aibă un cuvânt de spus la locul lor de muncă.
Sindicatul Workers United Upstate New York, într-un dosar la Consiliul Naţional pentru Relaţii de Muncă din SUA (NLRB), a acuzat miercuri Tesla, cel mai valoros producător de automobile din lume în funcţie de capitalizarea bursieră, că a reacţionat prin concedierea unora dintre angajaţi, ca represalii pentru activitatea sindicală”.
Compania a concediat peste 30 de angajaţi, a spus sindicatul în comunicat, adăugând că lucrătorii au primit şi un e-mail cu o politică actualizată, care le interzice să înregistreze întâlnirile la locul de muncă fără permisiunea tuturor participanţilor.
”Această politică încalcă legea federală a muncii şi, de asemenea, încalcă legea consimţământului uniparte din New York, pentru a înregistra conversaţiile”.
Angajaţii i-au cerut producătorului de maşini electrice să le respecte dreptul de a organiza un sindicat şi au cerut companiei să semneze Principiile Electorale Echitabile, care ar împiedica Tesla să ameninţe sau să riposteze împotriva lucrătorilor.
Directorul general Elon Musk a vorbit în trecut despre opoziţia sa faţă de sindicate şi a spus într-un tweet din 2018 că angajaţii îşi vor pierde opţiunile în acţiuni dacă ar forma un sindicat, determinând NLRB să-i ceară să ştergă tweetul.