Denis le Vot, șeful Dacia: Viitorul model electric nu se va numi Spring. Va fi o surpriză!

Publicat: 08 apr. 2025, 07:14, de Andrei Ceausescu, în Auto , ? cititori
Denis le Vot, șeful Dacia: Viitorul model electric nu se va numi Spring. Va fi o surpriză!

Dacia continuă transformarea accelerată începută în urmă cu câțiva ani, cu lansări importante de modele și extinderea în noi segmente de piață. După noile generații Sandero și Logan, apariția modelului Jogger cu motorizare hibridă și lansarea recentă a SUV-ului compact Bigster, marca de la Mioveni își pregătește intrarea într-o nouă etapă.

Denis le Vot, CEO Dacia, a confirmat că următorul model complet electric al companiei nu se va numi Spring, contrar așteptărilor. „Va fi o surpriză!”, a spus el într-un interviu acordat publicației Automotive News.

Noul plan strategic Renault – Dacia, în toamnă

Grupul Renault, din care face parte Dacia, va prezenta în a doua parte a anului un nou plan strategic, care va include detalii despre viitoarele modele și direcțiile de dezvoltare. „Continuăm modernizarea și electrificarea gamei noastre. Vom spune mai mult în a doua jumătate a anului, când vom prezenta noul plan strategic la nivel de grup care va spune mai multe despre ceea ce vom face în următorii ani”, a declarat Denis le Vot.

El a detaliat că viitorul model electric de mici dimensiuni este dezvoltat în cadrul programului Leap 100, o inițiativă Renault care presupune scurtarea duratei de dezvoltare a unui model la 100 de săptămâni. „Putem dezvolta o mașină în 100 de săptămâni de la «înghețarea conceptului» până la începerea producției. Reducem varietatea versiunilor pe care le oferim la lansarea mașinii”, a spus șeful Dacia.

Bigster – pariul în segmentul compact

Cel mai recent produs al echipei conduse de Denis le Vot și Luca de Meo este SUV-ul Bigster, considerat a fi cel mai important model Dacia din ultimii ani. „Bigster este unul dintre puținele modele cu o platformă care își are originea în segmentul B, care este foarte competitiv la prețuri. Reutilizăm o mulțime de active de la Duster. Bigster este construit în aceeași fabrică ca și Duster, dar este o propunere complet diferită. Are 4,6 metri lungime, are mult spațiu pentru genunchi și un portbagaj de 600 de litri. Am avut grijă să punem tot ceea ce este necesar pentru segmentul C”, a explicat Denis le Vot.

Echipamentele noi, precum scaunele electrice, trapa panoramică sau cruise controlul inteligent, sunt esențiale pentru competitivitatea noului SUV: „Fără aceste echipamente, clienții n-ar fi atrași de Bigster”, spune el. În privința cererii, CEO-ul estimează că versiunea hibridă va fi preferată, în timp ce tracțiunea integrală (4WD) va avea o pondere mai mică, spre deosebire de Duster.

Duster 3 – aceeași rețetă, un nou nivel

În ceea ce privește lansarea noii generații Duster, Denis le Vot afirmă că succesul nu este o surpriză: „Nu este o surpriză pentru că este același concept, aceleași dimensiuni, dar este Duster 2.0 în privința calității percepute. Avem zeci de mii pe șosele, este foarte vizibil.”

El susține că, în ciuda creșterii prețurilor, modelele Dacia continuă să fie atractive prin eficiența costurilor și calitatea oferită. Mai mult, noile modele sunt optimizate inclusiv din punct de vedere al emisiilor: „Bigster este CO2 friendly, este cu 150 kg mai ușor decât concurența.”

Fabrica „bridge” și logistica de producție

Duster și alte două modele anunțate vor fi produse și în Turcia, în uzina Renault din Bursa. Denis le Vot a clarificat că producția va fi flexibilă în funcție de piețele de destinație: „Nu este doar Turcia pentru Turcia și România pentru Europa. Dacă vrei să expediezi mașini în Franța pe mare, probabil le-ai produce mai degrabă în Turcia decât în România, dar dacă vrei să vinzi mașini în Polonia le-ai fabrica în România, pentru că este mai rapid transportul.”

Despre conceptul de fabrică „bridge”, el a explicat: „Este, teoretic, între 20.000 și 50.000 de unități anual, nu mai mult.”

Provocări externe și răspunsuri strategice

Referindu-se la concurența tot mai puternică venită din China, șeful Dacia spune că nu vede un motiv de îngrijorare majoră, dar susține impunerea unor reguli clare. „Ar trebui introduse, cel mai bine, un nivel de emisii CO2 pe ciclul de viață al mașinilor, dar și taxe vamale pe mașinile asamblate din kituri. Nu există niciun motiv să ne temem, în mod exagerat”, a declarat el.

Obiective de profitabilitate clare

Renault a stabilit o țintă de marjă operațională de 15% pentru Dacia până în 2030, un obiectiv pe care marca îl consideră realizabil. „Suntem clar pe acest drum, deși nu ne publicăm cifrele”, afirmă Denis le Vot. El a subliniat importanța integrării în grupul Renault: „Dacia nu exista fără Renault.”

De asemenea, CEO-ul Dacia a explicat că filosofia de vânzări a mărcii nu include reducerile de preț. „Probabil că preferăm să renunțăm la volume decât să ne bazăm pe reduceri.”

Experiență vastă în grupul Renault

Denis le Vot, 59 de ani, conduce marca Dacia din 2021 și are o experiență îndelungată în cadrul grupului Renault. A coordonat activitatea din Rusia în perioada 2011–2013 și a fost implicat în numeroase proiecte internaționale, inclusiv în conducerea Nissan în SUA.