Dependența adolescenților de smartphone duce la anxietate și depresie
Două noi studii, realizate în școlile britanice, arată că adolescenții care raportează utilizarea problematică a smartphone-lui sunt mai expuși riscului de anxietate, depresie sau insomnie.
Cercetătorii de la King’s College de la Londra au analizat răspunsurile primite de la 657 de adolescenți cu vârste între 16 și 18 ani în cadrul unui studiu și de la 69 de copii cu vârste între 13 și 16 ani, într-o perioadă de patru săptămâni, în alt studiu.
Potrivit cercetătorilor, aproximativ 18,7% dintre cei cu vârste între 16 și 18 ani și aproximativ 14,5% dintre cei cu vârste între 13 și 16 ani aveau un mod de utilizare problematică a smartphone-lui.
Utilizarea problematică a smartphone-lui este un concept pe care cercetătorii l-au pus la punct pentru a descrie un mod de a se raporta la acest aparat, care prezintă anumite similitudini cu modul în care alte persoane vorbesc de dependența lor comportamentală compulsivă, de exemplu, de jocurile de noroc ”, a declarat pentru Associated Prees co-autorul studiului dr. Nicola Kalk de la King’s College de la Londra.
Caracteristicile comune sunt, prin urmare, pierderea controlului asupra folosirii, locul prioritar la smartphone-lui în viața lor, astfel încât aceste persoane preferă smartphone-ul în detrimentul altor activități esențiale sau somnului. Și aceste persoane continuă să procedeze astfel, deși sunt conștiente de dezavantaje: au un real sentiment de neumulțumire, de disconfort dacă nu au la îndemână smartphone-ul sau nu pot să-l folosească; observă că stau din ce în ce mai mult timp pe smartphone (…), mai spune dr. Kalk.
Primul studiu, publicat în revista Acta Pediatrica, arată că tinerii cu vârste între 16 și 18 ani care raportează utilizarea problematică a smartphone-lui prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi de anxietate și de trei ori mai mare, de depresie, comparativ cu cei care nu prezintă o folosire problematică.
Al doile studiu, public în BMJ Mental Health, a constatat că aproape jumătate dintre adolescenții cu vârste între 13 și 16 ani cu utilizare problematică prezintă anxietate și mai mult de jumătate, simptome de depresie.
„Prin descoperirea legăturii dintre utilizarea problematică a smartphone-urilor și sănătatea mintală mai precară și demonstrând că tinerii sunt conștienți de această problemă și sunt dispuși să-și gestioneze folosirea, aceste studii evidențiază nevoia intervenții bazate pe date pentru a ajuta adolescenții care se luptă cu comportamente dificile legate de utilizarea smartphone-ului”, susține Ben Carter, profesor de statistică medicală la King’s College de la Londra.
S-a făcut o distincție între utilizarea problematică și timpul de utilizare.
Numărul de minute petrecute pe telefon nu a fost asociat cu anxietatea sau depresia la adolescenții mai mari, dar a fost asociat cu insomnie.
Deși este un fenomen mai puțin grav decât dependența, autorii spun că într-o zi ar putea exista suficiente dovezi pentru ca medicii să recunoască utilizarea problematică a smartphone-urilor ca o dependență.
Când vine vorba de modul de a reduce utilizarea smartphone-ului de către adolescenți, dr. Kalk recomandă părinților să-și supravegheze copiii pentru a discuta problema și a dezvolta obiceiuri sănătoase de utilizare acasă.
Ambele studii au arătat că adolescenții doresc să petreacă mai puțin timp pe telefoane și majoritatea au încercat să-și limiteze utilizarea.
„Vestea bună este că adolescenții sunt atenți și perspicace cu privire la utilizarea lor – înțeleg că smartphone-urile au dezavantaje și avantaje ”, a mai spus dr. Kalk.