Dependența de droguri ”este o luptă continuă”, avertizează specialistul
Dependența de droguri este o luptă dusă toată viața, fiind cazuri de recăderi și după mulți ani de abstinență, avertizează Maria Popescu, managerul Centrului de Evaluare si Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sfântul Stelian” București.
În ultimul an, a crescut numărul tinerilor care consumă droguri și scade vârsta celor care cad în capcana dependenței de aceste subtanțe.
Totuși, pare că mai mulți tineri își dau seama de consecințele dependenței de droguri și solicit ajutorul specialiștilor.
”Anul trecut în cadrul compartimentului de toxicomanie am avut 378 de pacienți, tineri, peste 18 ani Media de vârstă este în scădere, o spun specialiștii. De asemenea a crescut numărul pacienților care se prezintă la spital pentru intrarea în Programul Național de sănătate mintală pentru administrarea tratamentului de substituție”, spune Maria Popescu, managerul Centrului „Sfântul Stelian” București.
Din păcate, sunt și pacienții care au pierdut definitiv lupta cu drogurile, cu toate eforturile pentru a scăpa de dependență.
Dependența este atât de rea
În legătură cu calvarul dependenței – care este o luptă continuă -, specialistul preciza recent la Medika tv că este îngrozitoare și dureroasă.
”Primele zile sunt destul de urâte. Să vezi un astfel de copil într-o situaţie rea, urâtă, să spună că îl dor şi dinţii în gură şi tot. Totul doare la sevraj, totul, e durere cumplită. Sunt îngrozitoare acele imagini. Şi, cu toate astea, dependenţa este atât de rea încât ei se întorc, pentru că nu mai consumă pentru acea senzaţie de la început, ci consumă doar să nu apară durerea, să nu pice. Şi trebuie să fim alături de ei, părinţii să nu-i certe. E cel mai rău lucru care se poate întâmpla, se va duce acolo. ”Copiii trebuie învăţaţi să-şi controleze furia, să le oferim alternative, nu să-i lăsăm şi să nu îi vedem. Trebuie să recunoaştem semnele consumului”.
Specialistul subliniază că tinerii nu trebuie stigmatizați, ci, dimpotrivă, au nevoie ”să fim alături de ei”: părinți, prieteni, cadre didactice, preoți…