Dependența este misterioasă și irațională
”Dependența este misterioasă și irațíonală”, scrie psihiatrul Robert Dupont, primul director al National Institute on Drug Abuse din SUA și țarul drogurilor de la Casa Albă în timpul președinților Nixon și Ford.”, așa scrie Gabor Mate în cartea sa ”Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței”
Despre dependență, cauze, despre traume, familii și durere am discutat cu Sorin Lucaci, de la editura Herald, cea care a tipărit cărțile medicului Gabor Mate.
”Dependența este irațională, iar uneori comportamentul persoanelor dependente le pare de neînțeles până și lor. Dar cum ar fi dacă am asculta persoanele dependente și le-am auzi poveștile de viață? Și ce putem învăța dacă cercetăm literatura de specialitate, cuprinzătoare și extraordinară, care a examinat dependența din aproape orice unghi imaginabil? Eu cred că dacă privim cu mintea deschisă acest fenomen numit dependență, senzația de mister va fi înlocuită cu o apreciere a complexității sale. Mai mult ca orice, ajungem să admirăm caracteristicile minunate ale creierului uman și să avem compasiune față de cei prinși în mrejele dorințelor lor adictive.”, Gabor Mate
Să nu stigmatizăm dependența
Apropo de cultura toxică sau de societatea toxică, din păcate, dependenții au un soi de stigmă. Da, noi spunem, e drogat, e alcoolic! Cel puțin astea două, consumul de alcool și consumul de droguri sunt foarte stigmatizate. ”Normal că ele sunt nocive organismului, susține Sorin Lucaci. Dar, cum spune și Gábor Mate, hai să vedem, să ne uităm un pic în istoria de viață a persoanei respective. Ce anume l-a determinat, de ce el a făcut această alegere greșită și ce se ascunde în spate? Pentru că vorbim, cum am spus puțin mai devreme, vorbim despre niște răni emoționale, vorbim despre niște traume care s-au produs în copilărie. Vorbim despre un soi de disociere a sinelui.”
Pentru a afla mai multe informații despre dependență, urmăriți interviul integral cu Sorin Lucaci, la Dialogurile Puterii.