Dependența, o consecință a traumelor din copilărie?
Deși în societatea de astăzi, atunci când vorbim despre dependențe, primele dintre ele care ne vin în minte sunt cele de droguri și de alcool, în realitate spectrul adicțiilor este mult mai larg. De la mâncare, țirgări, jocuri de noroc și chiar muncă, toate acestea se pot transforma ușor în dependențe atunci când echilibrul este adesea perturbat, cu bună știință sau fără. Cu toate acestea, cele mai stigmatizate persoane în societate rămân cele cu dependență de droguri sau de alcool. La podcastul ”Dialogurile Puterii” continuăm campania ”Înainte și după drog, cu tine”, în care ne dorim să ajutăm la o conștientizare cât mai largă asupra riscului pe care îl prezintă consumul de stubstanțe interzise.
Invitat în cel mai recent episod al podcastului ”Dialogurile Puterii”, Sorin Lucaci, PR al editurii Herald, ne prezintă una dintre cele mai de impact cărți despre consumatori și dependență -volumul ”Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței”, scris de celebrul medic Gabor Mate.
”Dependența este irațională, iar uneori comportamentul persoanelor dependente le pare de neînțeles până și lor. Dar cum ar fi dacă am asculta persoanele dependente și le-am auzi poveștile de viață? Și ce putem învăța dacă cercetăm literatura de specialitate, cuprinzătoare și extraordinară, care a examinat dependența din aproape orice unghi imaginabil? Eu cred că dacă privim cu mintea deschisă acest fenomen numit dependență, senzația de mister va fi înlocuită cu o apreciere a complexității sale. Mai mult ca orice, ajungem să admirăm caracteristicile minunate ale creierului uman și să avem compasiune față de cei prinși în mrejele dorințelor lor adictive.”, spune Gabor Mate în volumul său.
Sorin Lucaci împărtășește ideea lui Mate privind stigmatizarea celor cu dependențe și spune că înainte de a-i cataloga într-un anume fel, ar trebui mai întâi să privim la cauzele care i-au împins pe aceștia către dependență.
”Apropo de cultura toxică sau de societatea toxică, dependenții au un soi de stigmă. E drogat? Da, consumă, din păcate. Chiar și în cazul consumului de alcool… Cel puțin acestea două, consumul de alcool și consumul de droguri, sunt foarte stigmatizate. Normal că ele sunt nocive organismului. Dar, cum spune și Gabor Mate, hai să vedem, să ne uităm un pic în istoria de viață a persoanei respective. Ce anume l-a determinat, de ce el a făcut această alegere greșită și ce se ascunde în spate? Pentru că vorbim despre niște răni emoționale, vorbim despre traume care s-au produs în copilărie. Vorbim despre un soi de disociere a sinelui.”, a explicat Sorin Lucaci.
Despre dependență: ”Trebuie să existe o vulnerabilitate”
De asemenea, el vorbește și despre o vulnerabilitate pe care presoanele dependente o au, ca o cauză a declanșării acesteia.
”Drogurile nu transformă pe nimeni înt-un dependent, la fel cum mâncarea nu transformă o persoană cu un apetit normal într-o persoană obsedată de mâncare. Trebuie să existe o vulnerabilitate preexistentă. De asemenea, trebuie să existe o sursă de stres semnificativ, pentru că vorbește de o viață foarte stresantă, cu o suprasolicitare a rolurilor și a sarcinilor pe care le avem în viața de zi cu zi. Ducem o viață mult mai agitată și mai stresantă decât o duceau părinții noștri. Și el spune: trebuie să existe o sursă de stres semnificativ. Și dă un exemplu foarte bun în carte, așa cum s a întâmplat în cazul soldaților din Vietnam. Războiul din Vietnam, pentru că acolo vorbim despre război, vorbim despre trauma războiului care și a pus amprenta asupra soldaților. Dar, la fel ca în cazul drogurilor, factorii de stres externi, indiferent cât de severi ar fi, nu reprezintă o condiție suficientă ca persoana respectivă să se apuce de droguri.”, a mai precizat Lucaci.
Pentru a afla mai multe informații despre dependență, urmăriți interviul integral cu Sorin Lucaci, la Dialogurile Puterii.