Deponenţii celei mai mari bănci din România sunt protejaţi, consideră Moody’s. Perspectiva a fost îmbunătăţită
Moody’s Ratings a confirmat rating-urile Băncii Transilvania (BT), cea mai mare bancă din România, şi a îmbunătăţit perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) şi rating-ul de emitent (Baa3), potrivit unui comunicat al băncii.
Confirmarea rating-ului de bază (Ba1) reflectă capitalizarea solidă şi profitabilitatea robustă a BT, susţinute de poziţia de lider pe piaţa bancară din România şi de eficienţa operaţională. Rating-ul reflectă inclusiv impactul achiziţiei companiilor OTP Group din România, de către Banca Transilvania, precizează BT.
Potrivit BT, perspectiva pozitivă a rating-urilor băncii pentru depozitele pe termen lung şi pentru ratingul de emitent arată consolidarea protecţiei deponenţilor, pe fondul unor volume semnificative de obligaţiuni non-preferentiale de tip senior, emise recent.
Ce înseamnă ratingul Baa2 Moody’s pentru depozitele bancare pe termen lung
Baa2 este un rating din categoria „investment grade”, ceea ce înseamnă că depozitele sunt considerate moderate ca risc. Ele nu sunt complet lipsite de riscuri, dar sunt evaluate ca fiind sigure pentru investiții pe termen lung.
Ratingul indică faptul că banca are o capacitate bună de a-și îndeplini obligațiile financiare, dar există o vulnerabilitate la schimbări economice sau financiare adverse.
Investitorii pot considera depozitele cu rating Baa2 relativ sigure, dar cu un grad de risc mai mare comparativ cu ratingurile mai înalte (cum ar fi Aaa, Aa, sau A).
Deoarece este un rating mediu, acesta semnalează investitorilor să analizeze contextul economic și financiar al băncii pentru a evalua impactul eventualelor fluctuații ale pieței.
Baa2 este mai bun decât ratingurile speculative (Ba, B și mai jos), dar sub ratingurile de calitate mai înaltă (A, Aa, Aaa).
Disclaimer: * Depozitele bancare sunt garantate conform legislației în vigoare. Performanța depozitelor depinde de condițiile pieței financiare şi alţi factori. Este important ca, înainte de a efectua orice tranzacție, să vă faceți propria analiză. Dacă este necesar, solicitați consiliere de la un profesionist certificat.